17.6 C
Medemblik
7 juli 2020 15:57
Medemblik Actueel.

Midwouder Dorpstraat 19, een huis voor notabelen

MIDWOUD – De gemeente Medemblik heeft een lijst van 17 gemeentelijke monumenten opgesteld, deze lijst werd noodzakelijk omdat de provincie Noord-Holland heeft besloten veel objecten van de monumentenlijst te schrappen. Wij zullen alle 17 objecten 1 voor 1 onder de loep nemen en waarom ze gemeentelijk monument zijn geworden.

Het huis

Woonhuis in eclectische stijl gebouwd rond 1870 en in redelijk gave staat verkerend en gesitueerd aan de noordzijde van de Midwouder Dorpsstraat. Interieur is de oorspronkelijke indeling nog goed bewaard gebleven. Samen met het naastgelegen pand nummer 17, de panden nummers 15 en 24 en het tegenoverliggende pand nummer 23 vormt het pand een goed bewaard gebleven eenheid van voorname woonhuizen voor notabelen op het platteland.

Exterieur

Op rechthoekig grondplan gebouwd woonhuis onder schilddak gedekt met rode Mulden pannen. In het zuidelijk en in het oostelijk dakvlak bevinden zich originele dakkapellen, in het noordelijk dakvlak een niet-originele dakkapel en een modern dakraam. Ook in het westelijk dakvlak bevindt zich een modern dakraam, tevens is in dit dakvlak naar origineel voorbeeld een nieuwe vierkante schoorsteen opgemetseld. De voorgevel wordt afgesloten door een rijk geprofileerde kroonlijst die doorsneden wordt door een topgevel die de voorzijde vormt van de houten dakkapel. De dakkapel is voorzien van gladde windveren en een fraai gesneden makelaar. De kroonlijst wordt gedragen door fraai gedecoreerde consoles. De goten aan de achtergevel en de zijgevels hebben eenvoudig gesneden gootklampen.

De voorgevel (zuidkant) is opgetrokken uit bruinrode baksteen deels in staand verband, deels in kruisverband. Boven een grijs gepleisterde plint bevinden zich wit gepleisterde velden en ook op de hoeken en in de middentravee bevindt zich wit pleisterwerk, voorzien van groeven om blokken te suggereren. In de linker travee bevindt zich een origineel raamkozijn waarin de van oorsprong gekoppelde schuifvensters zijn vervangen door vensters met bovenin uitzetramen. In de rechter travee is, vermoedelijk in de jaren ’20 van de 20ste eeuw, een vijfzijdige erker gerealiseerd. De middelste travee wordt gevormd door een grijs gepleisterde, boogvormige spaarnis waarvoor een klassiek vrouwenbeeld op sokkel geplaatst is. Ter hoogte van de zolderverdieping is in de middelste travee de stenen voorzijde van een verder in hout uitgevoerde dakkapel. Het niet-originele raam van de dakkapel is omkaderd met gepleisterde blokken. Onder het raam vlakken met bossages. De nis met vrouwenbeeld, het gekoppelde raam en het raam in de dakkapel worden alle bekroond door een in wit en grijs gepleisterd, uitkragend veld, rustend op rijk gedecoreerde consoles. In het midden van deze velden is onder een kleine boog een mannenkop respectievelijk vrouwenkop aangebracht.

Onder het gekoppelde raam is een leeuwenkop. In het midden van de met bruinrode steen in halfsteensverband boven een grijs gepleisterde plint opgemetselde linkerzijgevel (westkant) is een niet-originele voordeur geplaatst met bovenlicht met florale decoratie geëtst in het glas. De gevel wordt geleed door een horizontale, uitkragende cordonband en door een in staand verband gemetselde pilaster rechts van de voordeur en een hoekpilaster met blokmotief bij de voorgevel. Links in de zijgevel is een vernieuwd staand raam. Eenvoudige profilering rond het raamkozijn en het deurkozijn. Vermoedelijk dateert de voordeur net als de erker in de voorgevel uit de jaren ’20 van de 20ste eeuw.

In de rechterzijgevel (oostkant), met bruinrode steen opgemetseld in halfsteensverband en boven een grijs gepleisterde plint bevindt zich een gekoppeld raam waarin de oorspronkelijke schuifvensters vervangen zijn door vensters met uitzetraampjes. Rechts in de gevel is ter hoogte van de aanbouw een niet-origineel, klein liggend raam. De gevel wordt geleed door een horizontale uitkragende cordonband en door twee in staand verband gemetselde pilasters en een hoekpilaster met blokmotief bij de voorgevel.

De achtergevel (noordkant) is rechts van een oudere aanbouw in latere tijd naar achteren geplaatst en valt buiten de bescherming.

Interieur

In het interieur zijn slechts enkele authentieke elementen bewaard gebleven. In de vestibule het fraai geprofileerde kozijn van de tochtpui waarin een glazen tochtdeur met bovenlicht en flankerende zijlichten. In het glas zijn sierpatronen geëtst. In de woonkamer zijn de plafonds voorzien van stuukwerk ornamenten in neoclassicistische stijl, evenals de schoorsteenboezem boven de niet- originele schoorsteenmantel. Het balkenplafond in de keuken is oorspronkelijk. In de kelder zijn de originele, geel en groen geglazuurde plavuizen nog aanwezig. In de houten wand van de trapopgang bevindt zich het originele deurtje naar de zogenaamde appelzolder, die ook nog intact is. Op de zolderverdieping is een deel van de kapconstructie in het zicht gebleven.

Waardering

Het pand is van architectuurhistorische en cultuurhistorische waarde als redelijk gaaf bewaard gebleven voorbeeld van een voornaam woonhuis voor een notabele op het platteland in eclectische stijl uit de tweede helft van de 19de eeuw. Het object heeft ensemblewaarde doordat het samen met de panden nummers 24, 23, 17 en 15 herinnert aan de oorspronkelijke, voorname bebouwing van dit deel van de Midwouder Dorpsstraat. Genoemde panden vormen samen een gaaf bewaard 19de-eeuws dorpsbeeld van Midwoud. Het pand is beeldbepalend gelegen naast het voormalige raadhuis van Midwoud. Tot het hierboven vermelde monument behoort al hetgeen krachtens bestemming of anderszins rechtens onroerend is.

Heeft u een tip of foto mail deze naar redactie@medemblikactueel.nl Vergeet er niet bij te vertellen waar de foto is genomen en waar het overgaat.

Reageren via facebook

Uw banner hier?Uw banner hier?