Zuivelfabriek Aurora voor het voetlicht in het Rundveemuseum

AARTSWOUD – Op 3 maart staat de Open Stal Zondag in het Rundveemuseum in Aartswoud in het teken van de voormalige Zuivelfabriek Aurora te Opmeer. Tijdens de openingstijden van 13.00-16.30 uur zijn er verschillende activiteiten waarin de geschiedenis van de fabriek en daarbij de verwerking van de aangevoerde melk wordt belicht.

Aanleiding is de verschijning van een boek van oud-werknemers van Aurora. Het boek met de titel “Aurora Opmeer, werkzaamheden bij een dagproductie” is in eigen beheer uitgegeven. De eerste exemplaren zullen worden uitgereikt aan de voorzitter van het Westfries Genootschap, de heer Jan Smit en aan de voorzitter van het Rundveemuseum, mevrouw Elly Deutekom. Voorafgaand daaraan is er om 14.00 uur een lezing met beelden en filmpjes waarin duidelijk wordt wat de gang van de melk was op een gemiddelde dag. Over het vervoer, de melkontvangst en de productie op de verschillende afdelingen worden mooie oude beelden getoond.

Aan bod komt ook de geschiedenis van de veeteelt die zo belangrijk was en nog is voor West-Friesland. Kaas uit de regio is over de hele wereld geliefd en de manier waarop die gemaakt werd en wordt is niet eens zo veranderd. Basisproduct is goede melk. Het Rundveemuseum houdt de melk binnenshuis, de kalfjes drinken het naar believen bij de bijzondere moederkoeien die in de potstal mooi staan te wezen. Een echte zuivelgeschiedenis dag dus op zondag 3 maart in het Rundveemuseum!

Het Rundveemuseum Aat Grootes is te vinden op Schoolstraat 43 in Aartswoud. De entree bedraagt 3,50 euro, kinderen vanaf 4 tot 12 jaar betalen 1,50. Vrienden van het museum hebben vrij toegang.

Voor meer informatie: www.rundveemuseum.nl

[signoff]

Reageren via facebook