21.5 C
Medemblik
13 augustus 2020 07:13
Medemblik Actueel.

Foto: : Klaas Wiersma

Inschrijving voor de 35ste editie van de Medemblik Regatta is open

MEDEMBLIK – De 35ste editie van de Medemblik Regatta wordt georganiseerd van dinsdag 21 tot en met zaterdag 25 mei 2019. Inschrijving voor de Regatta is dinsdag 29 januari 2019 geopend. Door de jaren heen heeft de Regatta vele Olympische-, Wereld- en Europees kampioenen verwelkomd in Medemblik. En na het succes van vorig jaar zijn ook de jeugd windsrufers weer uitgenodigd.

De Medemblik Regatta is een jaarlijks venement, georganiseerd vanaf het Regatta Center Medemblik. Het is het enige olympische zeilevenement in Nederland waar jaarlijks de internationale zeiltop op afkomt. Vorig jaar streden onder andere de Nederlands topzeilers Dorian van Rijsselberghe, Kiran Badloe, Lilian de Geus, Annemiek Bekkering en Annette Duetz om de podiumplekken. Van de internationale zeiltop reisden onder andere Yoav Cohen, Zogia Noceti-Klepacka, Charlotte Dobson en Saskia Tidey, Elliot Hanson en Echavarri Erasun met Pacheco van Rijnsoever af naar Medemblik.

Inspiratie voor de jeugd RS:X
Na het succes van vorig jaar is de RS:X U19 klasse opnieuw uitgenodigd op de Medemblik Regatta. Dit is een van de weinige evenementen die deze jeugd klasse uitnodigt, een initiatief die door andere evenementen opgevolgd mag worden van Aaron McIntosh, coach van de Nederlandse RS:X mannen: “Door de jeugd uit te nodigen op de Medemblik Regatta, krijgen zij de kans te racen in een grote vloot met een hoog niveau. Daarnaast varen ze op hetzelfde evenement als de senioren, hopelijk leren ze hiervan en raken ze ook geinspireerd door hen. Ik hoop dat meer evenementen, zoals de World Cups, dit voorbeeld volgen en de jeugd uitnodigen. De enige grote evenemten waar zij nu kunnen varen zijn de standaard Europees- en Wereldkampioenschappen, naast de Jeugd Olympische Spelen.”

Yoav Cohen won vorig jaar de gouden medaille bij de RS:X mannen, hij was toen net overgestapt vanuit de jeugd. Hij heeft afgeopen seizoen veel geleerd en kijkt uit naar het nieuwe seizoen: “Ik had nooit verwacht te winnen vorig jaar in Medemblik, het was nog maar mijn tweede kampioenschap bij de senioren, mijn eerste doel was de top 10. Afgelopen seizoen heb ik veel geleerd, en bij meer wind merkte ik dat de competitie lastiger werd voor mij. Daar hebben we afgelopen winter dan ook aan gewerkt, racen in sterke wind en werken aan meer spierkracht en gewicht.”

Spectaculaire Nacra 17
De altijd spectaculaire Nacra 17 gaf ons vorig jaar nog een hele spannende strijd tussen de Spanjaarden, Nieuw-Zeelanders en Britten. Topzeilers zoals de Nieuw-Zeelandse Gemma Jones en Jason Saunders verwachten we dit jaar opnieuw aan de start in Medemblik. Dit jaar gaan we hier ook een Nederlandse deelname zien, Laila van der Meer en Bjarne Bouwer zijn overgestapt van de Nacra 15 naar de Nacra 17. Dit talentvolle duo zeilde zich vorig jaar in de schijnwerpers tijdens de Youth Olympic Games waar ze knap een bronzen medaille wonnen. De Medemblik Regatta wordt het eerste evenement voor het duo in deze klasse, hier zullen ze zich voor het eerst meten met de toppers die soms al jarenlang ervaring hebben.

Terug in Medemblik
Dit jaar zien we de 470 klasse ook weer terug op de Medemblik Regatta. En wel met een aantal nieuwe duo’s bij de vrouwen. Zo is Lobke Berkhout afgelopen najaar weer in de 470 gestapt, nadat ze in 2012 haar laatste olympische campagne in de 470 met een bronzen medaille afsloot. Nu is ze terug in de 470 en vaart ze samen met Afrodite Zegers. Zegers en Anneloes van Veen waren tot en met vorig seizoen een team, afgelopen najaar gaven ze aan de samenwerking te beëindigen. Van Veen is in een campagne gestapt met Mandy Mulder, die we nog kennen van olympische campagnes in de Nacra 17 en Yngling.

Medal race in boundaries
Natuurlijk zijn ook de Laser, Laser Radiaal, Finn, 49er en 49erFX uitgenodigd van 21 tot en met 25 mei in Medemblik. Nederlandse topzeilers zoals Marit Bouwmeester, Nicholas Heiner, Annemiek Bekkering en Annette Duetz hebben hier de kans zich weer eens in eigen land te bewijzen. De plek waar hun eigen vrienden, familie en partners makkelijk kunnen komen kijken. En zeker bij de medal races, die net als vorig jaar in zogenaamde boundaries wordt gevaren. Laser Radiaal winnares van vorig jaar, Daphne van der Vaart, zegt over die fysieke grenzen: “Het maakte het racen veel spannender. Er waren momenten dat ik in een rechte lijn door wilde zeilen, maar overstag moest omdat die boundaries ineens wel heel dichtbij kwamen.” Annette Duetz, zeilend in de 49erFX, ziet een groot voordeel voor het publiek: “Het is best leuk om met die boundaries te varen, het lijkt heel erg op een normale race, je moet die grenzen alleen iets meer in beschouwing nemen. En publiek kan zo heel dichtbij de baan komen en de wedstrijd goed bekijken.”

Klik hier om je te registreren voor de Medemblik Regatta 2019

Heeft u een tip of foto mail deze naar redactie@medemblikactueel.nl Vergeet er niet bij te vertellen waar de foto is genomen en waar het overgaat.

Reageren via facebook

Uw banner hier?Uw banner hier?