14.6 C
Medemblik
21 mei 2020 05:04
Medemblik Actueel.

Foto: Medemblik Regatta

Windsurfers gaan de lucht in op de Medemblik Regatta

De Medemblik Regatta introduceert foil windsurfen op de regatta. Foiling is het nieuwe race format in het windsurfen, misschien is het zelfs de toekomst van het Olympisch windsurfen. Het foil windsurfen vindt tijdens de Medemblik Regatta plaats van donderdag 23 tot en met zaterdag 25 mei. 

Foil windsurfen is ingepland na de RS:X races, zo kunnen de windsurfers in deze klasse ook meedoen in de foil klasse. In Nederland zien we een groeiende vloot windfoilende surfers, voor hen is dit een mooie kans in eigen land te racen in een internationale vloot. Aaron McIntosh, coach van het Nederlandse RS:X team met Dorian van Rijsselberge en Kiran Badloe, is blij dat foilen wordt toegevoegd naast de RS:X klasse. “Voor de RS:X surfers die ook in het foilen meedoen betekent dit wel meer racen. Maar het is een goede periode voor ons om dit te organiseren, hiermee kunnen we het foil windsurfen laten zien aan de wereld.”

Ook zijn team is enthousiast over foilen tijdens de Regatta. Afgelopen winter hebben ze in Nieuw-Zeeland getraind voor het komende seizoen in de RS:X klasse. Hier hebben ze tevens aandacht besteed aan het foilen op de plank, zo deden ze mee aan de New Zealand Windfoil Championships, waar Badloe een eerste plek behaalde. Hier ontstond ook het idee Windfoil surfing aan de Medemblik Regatta toe te voegen.

McIntosh: “Windfoiling is de evolutie van windsurfen, het is nieuw en zal zeker blijven. De elegantie en efficientie van het materiaal is zo mooi. Op de Medemblik Regatta verwachten we zeker 20 tot 30 deelnemers, misschien zelfs wel meer. We gaan dicht bij de kust varen en de races zijn snel en dynamisch. Super spannend om van dichtbij te zien.”

De toekomst van het Olympisch windsurfen?
“De RS:X is een geweldig olympisch surfboard geweest”, zegt McIntosh terwijl hij denkt over de toekomst van het Olympisch windsurfen. “Maar het is tijd voor verandering. Met foilen hebben we een mooie kans de volgende generatie te inspireren, dat is belangrijk. Dit soort beslissingen liggen verder in handen van World Sailing, wij kunnen het foilen alleen laten zien aan een groter publiek.”

Over Windfoil surfing
Foilen is de nieuwe evolutie in het windsurfen. Nadat de zeilsport het foilen heeft geaccepteerd, is het nu de tijd voor windsurfen. Met nog hogere snelheden over het water surfen, zonder dat er meer wind nodig is. Foil windsurfen is al mogelijkheden met een windkracht van 8 tot 10 knopen, zodra er voldoende wind is word je op de foil getild en ben je los. Registratie voor Windfoil surfen is nu open op de website van de Medemblik Regatta.

Heeft u een tip of foto mail deze naar redactie@medemblikactueel.nl Vergeet er niet bij te vertellen waar de foto is genomen en waar het overgaat.

Reageren via facebook