De vakantie zit erop, nog snel even kijken of de fietsverlichting werkt

MEDEMBLIK – De kerstvakantie zit er op voor de kinderen en dus gaan velen weer op de fiets naar school, maar pas op, de politie gaat actief controleren of de fietsverlichting wel werkt.  Mocht je worden gepakt zonder fietsverlichting, dan mag je flink in de buidel tasten. 

De boetes op een rijtje:

  • Voor het fietsen zonder trap- en wielreflectie betaal je een boete van 35 euro.
  • Voor het fietsen zonder retroreflectoren betaal je tevens een boete van 35 euro.
  • Voor het fietsen zonder deugdelijk voor- of achterlicht ga je op de bon voor 55 euro.
  • Fietsen met knipperlicht mag ook niet en kost je 55 euro.

Overigens kan je geen twee boetes krijgen als zowel je voor- en achterlicht ontbreekt: het totaalbedrag blijft dan 55 euro.

Daarnaast komt het volgens een woordvoerder van het OM nauwelijks voor dat een fietser voor een combinatie van bovengenoemde boetes moet betalen. In theorie zou een fietser drie keer op de bon kunnen als er wordt gefietst zonder zowel voor- en achterlicht, retroreflectoren en wielreflectie, maar in praktijk zal een agent één boete uitschrijven en voor de overige overtredingen een waarschuwing te geven.

[signoff]

Reageren via facebook