20.1 C
Medemblik
20 mei 2020 21:31
Medemblik Actueel.

Cees Vlaar sleept de kerstboom naar de kerk: 'Een pittige klus.' (Foto: Vincent de Vries / Rodi Media)
Cees Vlaar sleept de kerstboom naar de kerk: 'Een pittige klus.' (Foto: Vincent de Vries / Rodi Media)

Cees Vlaar al kwart eeuw op pad met Jan Halfweeg

OOSTWOUD – Cees Vlaar (71) uit Oostwoud bezorgde, met zijn kapmaatje Jan Halfweeg uit Midwoud, de 75e kerstboom bij de Thomas-Gemeente in de kerken van Oostwoud. “We plaatsen meestal een oproep in de Gemeentebode en wachten de reacties af. Dit jaar kwam er respons van de gebroeders Siemen en Johan Chattillion uit Midwoud. Hun spar was te groot geworden en die heb ik afgelopen zaterdag met Jan omgehaald en naar de kerk gebracht. Vroeger, toen de andere kerkgebouwen nog niet in particulier bezit waren, zochten wij ook een boom voor de andere kerken. Nu dus de 75e boom”, zegt Cees.

De Oostwouder gaat al 25 jaar, ruim van te voren, op zoek naar kerstbomen in tuinen, die hij groot genoeg acht om in de kerstperiode in één van de kerken te pronken. “Sommige inwoners van het dorp vinden het een hele eer als Cees bij ze aanbelt, met het compliment dat hun kerstboom is uitverkoren. Ook is het soms even schrikken”, vertelt Theo Bouwen, vriend van Cees. “Maar soms kunnen we geen mooie kerstboom vinden en dan ga ik met Jan naar Hoogkarspel, daar zijn jaren geleden in een particuliere tuin, veel sparren geplant. Jan en ik mogen dan een geschikt exemplaar uitzoeken. Voorheen moesten we die van de eigenaar nog met de handzaag omhalen, maar tegenwoordig mag dat gelukkig met een kettingzaag. Want het is toch wel een pittige klus”, zegt Cees tegen nieuwspartner Rodi Media.

Massa Vlaren

Geboren in Egmond en opgegroeid in Benningbroek. “Mijn vader was boer en er was al een massa aan Vlaren in het dorp. Het is dan wel eens moeilijk om iedereen uit elkaar te houden. Ik was dan Ceesie van Jan, van ome Dirk. En zo waren er velen in het dorp die dezelfde naam hadden, maar er een naam bij kregen, zoals de lange, kleine of dikke Huisman. Zo was duidelijk voor iedereen wie wie was. Vijfenveertig jaar geleden kwam ik in Oostwoud wonen. Ik werd na verloop van tijd lid van het kerkbestuur, maar ik was ook bijvoorbeeld vrijwilliger bij het Zwembad. Cor Druif was de man van de activiteiten in Oostwoud. Dan zei hij tegen mij: ‘Cees wij moeten eens met elkaar praten’. Dan wist ik eigenlijk al hoe laat het was”, lacht Cees. “Dan kon ik aan de slag.”

Kerstbomengroep

In de kerk van Oostwoud vindt elk jaar een levende kerststal plaats. Kom zaterdag 22 december een kijkje nemen van 15.00 tot 17.00 uur in en rond de kerk. “Deze activiteit zorgde ervoor dat de Kerstbomengroep ontstond”, vertelt Cees. “Een groep mensen, eigenlijk meer vrienden, die er lol in hebben om voor de toen vier kerken, kerstbomen te regelen. Ik heb zelf niet zo veel met het kerstfeest, maar vindt het wel heel leuk om samen iets goeds te doen voor de inwoners van Oostwoud.”

Onmisbaar

“Cees is onmisbaar voor het dorp. Het regelen van de kerstbomen en de levende kerststal. Met name jong-geliefden vragen om een kerstkindje te leveren voor dit fenomeen, vraagt veel tact. Niemand kan dat zo mooi verwoorden als Cees!”, glimlacht Midwouder Theo. Cees, Theo en vriend Cor Koomen uit Wervershoof, vormen een vriendengroepje die altijd voor elkaar klaarstaan. “Het begon eigenlijk nadat Theo zijn tuin wilde opknappen. Samen gingen we aan de slag en bedachten voor ons groepje, zie het als hoveniersbedrijfje, de naam Samen Rooien Wij Het Wel. Ik was jaren lang machinist op een graafmachine en ben nog steeds in het bezit van twee kraantjes. Afgelopen woensdag ben ik nog bij Theo geweest om met één van de machines een nieuwe beschoeiing te maken. Cor is hovenier, hij heeft de leiding en dat gaat al jaren goed. Zo help je elkaar, mooi toch?”

De kerstboom is gisteren neergezet en vormt een mooi middelpunt bij de kerk, Oosteinde 44 in Oostwoud. In de aanloop tot kerst worden er diverse activiteiten gehouden in de Thomas-Gemeente, onder meer zaterdag 22 december een stilteviering van 19.30 tot 20.00 kerk en een kinderkerstfeest op 24 december van 19.00 tot 20.30 uur. Meer weten wat de Thomas-Gemeente organiseert, kijk dan op www.pg-thomas.nl.

Heeft u een tip of foto mail deze naar redactie@medemblikactueel.nl Vergeet er niet bij te vertellen waar de foto is genomen en waar het overgaat.

Reageren via facebook