REGIO – Wat vier studenten van de hogeschool Inholland in Alkmaar samen voor elkaar krijgen door teamwork. Maud Immink uit Ursem, Merel Snoek uit Castricum, Martijn Kuijpers uit De Weere en Pieter Vlaar uit Midwoud studeren Technische Bedrijfskunde en ontwikkelden voor hun schoolproject Jong Ondernemen de Pannenwand. Een stijlvolle onderzetter met een opstaande rand, die kinderen en mensen met een verstandelijke beperking beschermt tegen de hete pan.
“Het idee van de Pannenwand komt eigenlijk van mijn vriendin”, legt Martijn uit, “zij zat met kinderen aan tafel en ervoer het probleem dat kleintjes naar de hete pannen grepen. Je moet er niet aan denken, wat er allemaal kan gebeuren! Hierop moest iets verzonnen worden en de Pannenwand was de uitkomst. Wij geloven dat duurzame initiatieven ervoor zorgen dat elk thuis nóg veiliger kan worden. De Pannenwand is gemaakt van gerecycled vilt en wordt door onszelf met de hand gemaakt op zelfontworpen mallen.”
Doelgroepen
De moeder van Pieter werkt in de dementenzorg en zijn vader zette zich in als vrijwilliger voor verstandelijk beperkten; zo waren de aanvullende doelgroepen snel bedacht. Pieter: “Het is heel mooi om een product te verkopen dat mensen beschermt, maar ook vooral voor de verzorgende is het een stuk ontspanning aan tafel. Daarnaast is een Pannenwand smaakvoller en gezelliger op tafel dan een normale onderzetter.”
Goed doel
‘Voorkomen is beter dan genezen, maar je kan het beste allebei doen.’ Een slogan in het leven geroepen door Maud: “Aangezien de Pannenwand beschermt tegen brandwonden leek het ons een goed idee om alle slachtoffers, die we niet kunnen voorkomen, toch te helpen genezen door een gedeelte van de opbrengst van de Pannenwand te doneren aan de Brandwondenstichting. Het project Jong Ondernemen doen we vooral om het leren, niet om het rijk worden.”
Samenwerking
Om een product te bedenken, ontwikkelen, uit te voeren en te verkopen, moeten de bedenkers goed samenwerken. “Wat ons team zo hecht maakt, is denk ik de ervaringen die wij samen opbouwden in eerdere projecten”, vertelt Merel. “Wij zijn bewust al twee jaar lang hetzelfde groepje.” “Het werkt omdat onze groep bestaat uit evenveel mannen als vrouwen. De nuchtere West-Friese mannen hebben nogal eens de creativiteit van de vrouwen nodig”, voegt Martijn er lachend aan toe.
Toekomst
Of de jonge studenten een toekomst zien in het ondernemen? Een moeilijke vraag met zeer uiteenlopende antwoorden. Maud wil bedrijfsadviseur worden, Pieter ziet zichzelf succesvol worden in het vastgoed, Martijn hoopt bij zijn afstudeeradres een leuke baan te vinden en Merel studeert nog even verder voor ze een keuze maakt. Dat ze goed op weg zijn, wijst de Pannenwand wel uit. Een goed idee, voor een veilig thuis.
De vier jonge ondernemers staan vrijdag 7 december op de Dickensmarkt in Medemblik. Ook staan zij zaterdag 8 december op de kerstmarkt in Westzaan. Zij bemannen op 15 en 16 december een kraam tijdens de Winterfair in Alkmaar. Maar voor belangstellenden die alvast de Pannenwand in huis willen hebben, zijn ze ook te bestellen op www.pannenwand.nl. Kijk ook eens op Facebook: @Pannenwand
Whatsapp ons voor tips of een mooie foto of video op 06-22283965 of mail de redactie op redactie@medemblikactueel.nl