Menu van de dag – Winterwortel met stoofvlees
Recipe Type: Hoofdgerecht
Author:
Prep time:
Cook time:
Total time:
Serves: 4
Ingredients
- 6 uien (ca. 100 g elk)
- 1 teen knoflook
- olijfolie
- 600 g runder sukadelapjes
- peper & zout
- 4 grote winterwortels (totaal ca. 500 g)
- 500-800 ml runderbouillon
- 4 laurierblaadjes
- 4 kruidnagels
- rode wijnazijn
- 4 kruimige aardappels (ca. 100 g elk)
- 30 g roomboter
- 50 ml melk
- 1 bloemkool
Instructions
- Pel en snij de uien in ringen. Pel en snipper de knoflook.
- Verwarm een scheut olie in een stoofpan.
- Bestrooi de sukadelapjes aan beide kanten met peper & zout en bak ze vervolgens in de hete olie in de pan aan beide kanten bruin.
- Draai het vuur wat lager en voeg de uien en de knoflook toe. Smoor ze tot ze glazig zijn. Geregeld omscheppen.
- Giet zoveel bouillon in de pan dat het vlees net onderstaat en voeg de kruidnagels en laurier toe.
- Breng tegen de kook aan, leg een deksel op de pan en stoof het vlees ca. 3 uur op een heel laag vuurtje.
- Het vlees is gaar wanneer je deze met 2 vorken heel makkelijk uit elkaar kunt trekken.
- Haal het vlees uit de pan en pluk of trek het in kleine stukjes.
- Kook in de tussentijd de stoofjus in de pan in tot deze wat is ingedikt. Voeg een klein scheutje azijn toe. Kook nog even door. Zeef de stoofjus en breng op smaak met peper & zout.
- Verwarm de oven voor op 200°C.
- Schil en was de winterwortels. Leg ze op een stuk aluminiumfolie. Besprenkel ze met olijfolie, bestrooi met peper & zout en pak in. Leg ze in de hete oven en gaar de winterwortels ca. 45 minuten.
- Schil in de tussentijd de aardappels, snij in min of meer gelijke stukken en kook ze in gezouten water gaar (ca. 20 minuten). Giet de aardappels af, zet terug op het vuur en kook ze even droog. Stamp ze dan fijn. Voeg de melk en de roomboter toe en roer de massa glad. Afdekken en even (warm) wegzetten.
- Maak als de aardappelen opstaan de bloemkool schoon en verdeel in roosjes.
- Verwarm een scheutje olie in een koekenpan, op middelhoog vuur. Bak hierin de bloemkool roosjes tot ze beetgaar zijn. Breng op smaak met peper & zout.
- Laat de winterwortels iets afkoelen. Snij in de lengte een plak van de wortels af en hol de wortels voorzichtig een beetje uit met een kleine lepel.
- Leg ze op een bakplaat en vul ze met het stoofvlees. Zet ze een paar minuten in de oven om het vlees warm te laten worden.
- Schep de aardappelpuree op 4 hete borden. Plaats de gevulde wortelen op de puree en verdeel de bloemkool over de borden. Schep de stoofjus er omheen.
Serving size: 4 Calories: 578 kcal Fat: 26g Carbohydrates: 41g Protein: 39g
Reageer