Karin Kee traint hard om de marathon in New York te volbrengen. Sponsor haar en steun KiKa! (Foto: Vincent de Vries Rodi Media)

Opperdoese Karin Kee loopt marathon New York voor KiKa

OPPERDOES – Een marathon lopen is voor een heleboel mensen een doel in het leven. Zo ook voor Karin Kee (23) uit Opperdoes. “Met veel plezier bouw ik mijn wekelijkse kilometers langzaamaan op tot 42 kilometer en 195 meter. Een afstand die ik 4 november in New York wil lopen voor KiKa”, zegt Karin vastberaden.

Sporten is een favoriete bezigheid van de Opperdoezer. “Vroeger schaatste ik veel. Nadat ik gestopt was ontdekte ik fitness en ging daarnaast hardlopen. Dit doe ik zo’n drie jaar. Het gebeurde weleens dat ik na drie maanden hardlopen een keer niet ging. Het gevolg daarvan was dat ik soms na twee maanden weer mijn hardloopschoenen aantrok. Ik had een stok achter de deur nodig. Ik schreef mij in voor hardloopevenementen; meer regelmaat, veel plezier, genieten van de omgeving en het helpt om mijn hoofd leeg te maken,” vertelt Karin tegen onze nieuwspartner Rodi Media.

Kinderkanker

Karin werkt als promovenda aan de Vrije Universiteit, waar zij onderzoek doet naar samenwerking en onderhandelingen tussen verschillende partijen in de Nederlandse gezondheidszorg. “Omdat ik besef hoeveel geluk ik heb dat ik kan sporten en dat dit voor veel kinderen niet vanzelfsprekend is als gevolg van kinderkanker, besloot ik mij in te zetten voor KiKa. Deze stichting boekt goede resultaten op het gebied van de genezing van deze ziekte. Ik schaar mij volledig achter haar doelstelling: 95% genezingskans in 2025. Dit wordt alleen bereikt als veel onderzoek wordt gedaan.”

Training

Omdat Karin meedeed aan meerdere hardloopevenementen, heeft ze al wat kilometers in de benen. “Toen ik erover nadacht, vond ik 42 kilometer en 195 meter ontzettend lang”, lacht Karin. “Start in Opperdoes en kom na 42 kilometer uit in Amsterdam. Een afstand waar je niet zomaar even voor traint: het vraagt een langdurige inzet van de sporter. Het uitlopen van een marathon is in mijn ogen een grote prestatie en een overwinning op jezelf. Daarnaast brengen de wat langere marathons in Nederland en de grotere marathons in het buitenland (Berlijn, Chicago, Boston en New York) veel sfeer met zich mee, iets magisch! In Rotterdam en Amsterdam staan meer dan 100.000 mensen langs de kant en in New York minstens een miljoen!” 

Vertrek

Met zo’n 140 mensen vliegt Karin 1 november naar de USA. “Op de marathon Expo halen we de volgende dag onze startnummers op en verkennen het start- en finishgebied. De dag daarop ben ik niet van plan om veel te doen en geef mijn benen voldoende rust. De marathon vindt zondag 4 november plaats. De deelnemers worden om 05.45 uur met de bus opgehaald. We komen rond 07.00 uur aan in het startgebied en dan begint het wachten. Ik start om 10.15 uur in Staten Island, een wijk van New York. Vervolgens lopen we door Brooklyn, Queens, The Bronx en Manhattan. De finish is in Central Park. New York is een echte uitdaging met de vele hoogtemeters. Het parcours bestaat uit veel ‘vals plat’ (echte kuitenbijters dus) en ik loop twee grote bruggen op en af; een behoorlijk zware marathon dus.” 

Opbouw

Om de marathon van 42 kilometer en 195 meter vol te houden, schakelde Karin in februari een hardlooptrainer in. “Ik wilde de kans op blessures vermijden. Zo bouwde ik genoeg kracht en uithoudingsvermogen op om de marathon uit te lopen. Het hangt af van de weersomstandigheden, maar ik probeer binnen vier uur de finish te halen. Als het weer niet meezit, ben ik van plan te genieten van de stad, de mensen en het parcours!”, zegt Karin enthousiast. 

Goede doel

Ondanks dat Karin niemand in de familie heeft die kinderkanker heeft/had, ziet en hoort ze in haar omgeving vaak de ziekte voorbijkomen. “Ik heb jonge neefjes en nichtjes en mijn wereld zou stilstaan als zij ooit de diagnose kinderkanker krijgen. Helaas is dit jaarlijks voor circa vijfhonderd kinderen en gezinnen realiteit. Wat ik mooi vind aan KiKa is dat zij niet alleen geld steken in wetenschappelijk onderzoek, maar ook bijdragen aan de bouw van het Prinses Maxima Centrum voor kinderoncologie. In dit gespecialiseerde ziekenhuis werken professionals samen (waar voorheen de zorg nog vaak in verschillende ziekenhuizen geregeld werd). Dit zorgt voor een betere behandeling. Een hele verbetering, vind ik. Veel kindjes moesten naar Amerika om een gespecialiseerde behandeling te krijgen. Met de bouw van het Prinses Maxima Centrum wordt ernaar gestreefd om dit speciale soort behandelingen ook in Nederland uit te voeren. Dit scheelt veel tijd en gedoe voor de gezinnen.”

Sponsor

Het streefbedrag van 6.000 euro is al gehaald, maar er is nóg meer geld nodig. Sponsor Karin via www.runforkikamarathon.nl/karin-kee.

Reageren via facebook