Arbeidsmigranten die praten met gemeente of arbeidsinspectie worden direct op straat gegooid

MEDEMBLIK – Dit vertelt Ria Lap van de afdeling burgerzaken van de gemeente Medemblik. Afgelopen maandagavond was er een themaraad over arbeidsmigranten en seizoensarbeiders en daar kregen de gemeenteraadsleden te horen hoe slecht de arbeidsmigranten soms worden behandeld door hun werkgever.

Zo is er sprake van uitbuiting, en als een arbeidsmigrant het in zijn/haar kop krijgt om zich te registeren bij de gemeente Medemblik wordt deze vaak direct op straat gezet, dit overkwam een jonge Poolse moeder en haar jonge kinderen onlangs nog schrijft het NHD.

Ook Jelle Bouwma van de afdeling handhaving kon de gemeenteraadsleden tal van problemen vertellen die er zijn met de huisvesting van deze groep arbeidsmigranten, de rechtspositie van sommige arbeidsmigranten is ronduit belabberd volgens Bouwma. ”

“ELS VAN DEN BOSCH: WIJ WILLEN NIET, DAT VRIJE KOOPWONINGEN IN ONZE DORPEN WORDEN WEGGEKAAPT

Niet alle agrarische bedrijven en uitzendbureaus hebben het slecht voor met hun personeel maar Bouwma vertelde maandagavond dat zij er nog steeds werkplekken zijn waar arbeidsmiganten boetes krijgen als iemand een vrije dag wil, dan krijgt deze persoon een boete van 10 euro en dit kan hoog oplopen bij andere ‘fouten’.

Ook de schimmige contructies waarover wij al eerder schreven, waar bedrijven massaal koopwoningen opkopen om daar zoveel mogelijk arbeidsmigranten in te huisvesten is een pijn in de ogen van handhaving.  Het CDA liet hierop al eerder aan Medemblik Actueel weten de verkoop aan bedrijven en uitzendbureaus van woningen te willen gaan verbieden.

Vaak wonen ze er maar enkele maanden tot zelfs enkele weken en dan wonen er weer anderen. Aanpassen aan de omgeving doen ze niet tot grote ergenis van de buurtbewoners. Een nog groter probleem is dat ze ook allemaal een auto hebben en waar in Medemblik 1.5 parkeerplaats per woning wordt berekend kom je dan al snel uit op 3 tot 3.5 parkeerplekken per woning.

Bewust niet registeren

Werkgevers werken registratie van arbeidsmigraten vaak tegen omdat ze geen bemoeienissen van de overheid willen en werken daarom arbeidsmigranten die zich wel willen laten registeren zoveel mogelijk tegen. Praten = direct op straat staan.

De gemeente Medemblik gaat nu extra personeel inzetten om alle misverstanden bij de huisvesting van arbeidsmigranten de kop in te drukken, zo gaat ook streng worden gecontroleerd op hoeveel arbeidsmigranten in een huis wonen, het limiet in de gemeente Medemblik is gesteld op 4.

Reageren via facebook