25 C
Medemblik
14 augustus 2020 17:18
Medemblik Actueel.

Foto aangeleverd

Gastlessen door jonge mantelzorgers op De Dijk Medemblik

MEDEMBLIK – Een kwart van alle jongeren groeit op met ziekte en zorg in de thuissituatie. Zij zorgen voor een familielid met een beperking of een ziek of verslaafd familielid.

Gemeente Medemblik, Mee & de Wering en het Vrijwilligerspunt willen aandacht besteden aan de jonge mantelzorger en ze ondersteunen waar dat kan. Daarom verzorgden ze deze week gastlessen op de Dijk over en voor jonge mantelzorgers.

Jonge mantelzorgers

Wanneer ben je een jonge mantelzorger? Als je thuis voor iemand zorgt die ernstig ziek is, verslaafd, in de war of depressief. Of als je veel zorgt voor een familielid met een beperking. De jonge mantelzorger neemt veel taken over van de ouder(s). Hij of zij kan hierdoor zelf ook veel zorgen hebben. Of stress, vermoeidheid of psychische problemen ervaren. Veel jonge mantelzorgers cijferen hun eigen wensen en behoeften weg. Zij hebben weinig tijd voor huiswerk en om af te spreken met vrienden. Eigenlijk zijn zij zich vaak niet bewust van het feit dat ze een mantelzorger zijn.

College tour

Mee & de Wering de gemeente Medemblik en het Vrijwilligerspunt organiseerden een college tour voor jonge mantelzorgers. Doel was om jonge mantelzorgers te leren herkennen. Dit kan om jezelf gaan, maar ook om je vrienden. Daarnaast kregen ze informatie over welke ondersteuning ze kunnen krijgen of bieden aan een vriend(in).

Mantelzorgwaardering

Wil je meer informatie lezen over (jonge) mantelzorgers? Ga naar www.medemblik.nl/mantelzorg. Hier kun je je ook aanmelden voor het mantelzorgcompliment (vanaf 18 jaar kun je deze aanvragen). Je krijgt dan een kleine vergoeding en je kunt kiezen uit een lunchbon of een arrangement bij het Stoommachinemuseum.

Reageren via facebook

Uw banner hier?Uw banner hier?