15.7 C
Medemblik
27 september 2020 19:12
Medemblik Actueel.

De rechtbank in Haarlem

Praat mee met het Openbaar Ministerie over strafeisen en celstraffen

MEDEMBLIK – “Tien maanden cel voor babbeltruc dievegges.” “Man krijgt vier maanden cel na geweld in Purmerend.” “Werkstraf na wiet telen in Zaanse huurwoning.” Dit soort koppen verschijnt geregeld in de media.

Het Openbaar Ministerie (OM) brengt dagelijks verdachten van een strafbaar feit voor de rechter en formuleert op de zitting een strafeis. Het OM maakt o.a. gebruik van richtlijnen om de strafeis te bepalen. Wat vindt de samenleving eigenlijk van de hoogte van deze strafeisen? Vind jij de strafeisen te mild, te hoog of moet er misschien op andere wijze worden bestraft? Het OM Noord-Holland wil graag jouw mening horen! Daarom organiseert het Openbaar Ministerie een burgerforum. Aan de hand van een aantal fictieve mishandelingszaken kun je laten horen wat jij passende strafeisen vindt en wat je strafverzwarende of juist strafverminderende omstandigheden vindt. De bijeenkomst vindt plaats op donderdag 29 november 2018 (in de avonduren) in Haarlem.

Interesse? Meld je aan! 
Wil je op 29 november meepraten? Meld je dan uiterlijk 2 november 2018 aan door een e-mail te sturen naar communicatie.noord-holland@om.nl. Vermeld daarbij je voornamen, achternaam, adres, telefoonnummer, leeftijd en beroep. Laat ook weten waarom je er graag bij zou willen zijn. Het Openbaar Ministerie gebruikt jouw gegevens om deelnemers te selecteren die als groep een goede dwarsdoorsnede van de bevolking vormen. De gegevens gebruiken zij alleen voor dit doel en na het burgerforum worden ze vernietigd. Je ontvangt uiterlijk 12 november bericht.

Resultaten
De resultaten van het burgerforum gebruikt het Openbaar Ministerie om te bepalen of de richtlijnen voor strafeisen nog passend zijn. Het gaat dus niet om directe inspraak in (specifieke) strafeisen, maar de resultaten van het burgerforum worden wel als één van de factoren (naast bijvoorbeeld de deskundige mening van de eigen officieren van justitie) meegenomen bij het opstellen van nieuwe richtlijnen. Uit een eerdere peiling bleek bijvoorbeeld dat mensen het voor de straf(eis) geen verschil vonden maken of een woninginbraak ’s nachts of overdag plaatsvond. Het wel of niet thuis zijn van de bewoners vonden ze wel belangrijk in de afwegingen voor de hoogte van de strafeis. Op basis hiervan is de richtlijn voor woninginbraken aangepast.

Over het OM
Het OM is de enige instantie in Nederland die mensen strafrechtelijk kan vervolgen door ze voor de rechter te brengen. Het OM stelt daarbij steeds de vraag of het gaat om een strafbaar feit en of er voldoende bewijs is. De strafeis die het OM formuleert moet recht doen aan de ernst van het misdrijfen de gevoelens in de samenleving. De hoogte van de straf is mede afhankelijk van de richtlijnen die het OM daarvoor heeft gesteld en moet binnen de kaders van de wet vallen. De rechter beslist over de zaak  en bepaalt de hoogte van de straf.

Reageren via facebook

Uw banner hier?
Uw banner hier?