Voorjaarsstreekmiddag Westfries Genootschap

Medemblik pompt 85.000 euro in uitvoeringsplan gezondheid.

MEDEMBLIK – Preventieve gezondheid van de inwoners van de gemeente Medemblik is 1 van de belangrijkste taken van de gemeente Medemblik. Daarbij gaat het niet enkel om gezondheid maar ook over meedoen in de samenleving en als kind veilig te kunnen opgroeien.

In het uitvoeringsplan zijn landelijk vier belangrijke doelstellingen gezet:

  1. Integratie
  2. Preventie
  3. Gezondheidsbescherming
  4. Gezondheidsverschillen

Maar er is ook ruim voldoende ruimte voor lokale onderwerpen zoals vitale en leefbare kernen en het verbeteren van het gezondheidsprofiel van de inwoners van de gemeente Medemblik. Om dit te realiseren investeert de gemeente Medemblik € 85.000,- in diverse projecten zoals activiteiten, ondersteuning van verenigingen en deelname aan het landelijk project JOGG wat staat voor Jongeren op gezond gewicht.

JOGG

Op basis van nieuwe cijfers meldt het CBS dat 1 op de 5 volwassenen met obesitas tevreden is met zijn gewicht. JOGG vindt het verontrustend dat volwassenen een ongezond lichaam als normaal ervaren.

Obesitas is verre van normaal. Obesitas en overgewicht zijn ongezond en wereldwijd naast roken en oorlog een van de grootste en duurste problemen die de mens zichzelf aandoet.

Dat er zoveel mensen veel te dik worden komt mede doordat we dagelijks verleid worden tot een ongezonde leefstijl; in reclames, sportkantines, op stations of op school. Voor kinderen en volwassenen is het dan ook enorm moeilijk om zelf gezonde keuzes te maken.

In Nederland heeft de helft van de volwassenen overgewicht. Maar ook één op de zeven kinderen is te zwaar. Dat is niet normaal, dat is er één op de zeven teveel. En daar kunnen kinderen zelf niets aan doen. Daarom focust JOGG zich op de omgeving van het kind. Op wat thuis de norm is als het gaat om groente eten en wat kinderen in hun trommeltje mee naar school krijgen; of ze wel genoeg bewegen op school; wat ze zien in de media en of er ook iets gezonds te vinden is op het menu van de lokale sportkantine.

Wij zetten ons dagelijks met enorm veel partijen in om de leefomgeving van kinderen en jongeren gezonder te maken. Om zo gezond eten en genoeg bewegen de normaalste zaak van de wereld te maken.

Reageren via facebook