Medemblik wil coördinator voor ouderenbeleid

MEDEMBLIK – In november 2017 werd door de gemeenteraad een motie aangenomen waarin het college werd opgeroepen om het ouderenbeleid in de gemeente Medemblik te inventariseren om zo er achter te komen wat er allemaal wordt gedaan op het gebied van welzijnsactiviteiten voor ouderen. Hierbij werd het college ook opgedragen om een coördinator/aanspreekpunt voor ouderen te installeren als tussenpersoon tussen de ouderen en de gemeenteraad.

Het college is nu met een overzicht gekomen van deze inventarisatie op het gebied van welzijnactiviteiten voor ouderen:

 1. Door de wijkteams, verenigingen en welzijnsorganisaties wordt er gedurende het jaar ingezet op activiteiten en voorzieningen voor ouderen. Hieronder treft u een greep uit de diverse activiteiten binnen de gemeente Medemblik. Het betreft geen volledige lijst. Er worden namelijk ook activiteiten georganiseerd die niet bij het college bekend zijn.
 2. Stichting Samenwerkende Ouderen Medemblik, werkgroep Welzijn Zwaagdijk-Oost organiseert 12 instuifmiddagen voor ouderen in de MFA in Zwaagdijk-Oost
 3. Samenwerkende Ouderen Medemblik Onderdijk (Werkgroep Welzijn Onderdijk) organiseren diverse activiteiten (koffieochtenden, eetcafé) in Dorpshuis Onderdijk.
 4. De diverse Ouderenbonden (PCOB Andijk, KBO Andijk, KBO Wervershoof, Onderdijk en Zwaagdijk) organiseren lokaal ook diverse activiteiten. In Andijk vinden deze vinden plaats in het Dorpshuis Centrum, Sarto en Cultura. In Wervershoof, Onderdijk en Zwaagdijk o.a. in de dorpshuizen en in het verzorgingshuis.
 5. Stichting Samenwerkende Ouderen Medemblik (SOM) organiseert diverse activiteiten in het Koggenlandhuis Midwoud met inzet van vrijwilligers (zang, spelletjes, creatieve middag etc.)
 6. Wijksteunpunt Hauwert organiseert diverse activiteiten (koersbal, tekenen en schilderen) in het Dorpshuis
  van Hauwert.
 7. In het verenigingsgebouw Sint Pieter in Medemblik-stad worden diverse activiteiten georganiseerd, zoals workshops. Ook huisvesten zich daar diverse verenigingen (zoals zangkoren en de seniorenvereniging).
 8. Stichting De Actieve Senioren (DAS). Deze Stichting organiseert wekelijkse activiteiten, zoals knutselen, computerles, klaverjas, bowlen, tekenen, koersbal en Engelse taallessen. Deze activiteiten vinden plaats in het St. Pieter.
 9. In Valbrug in Medemblik is er op werkdagen een open tafel, gecoördineerd door Stichting Warme maaltijdvoorziening Medemblik in samenwerking met het Rode Kruis.
 10. Naast deze activiteiten zijn er binnen de gemeente Medemblik nog diverse andere verenigingen waar vooral jongeren activiteiten organiseren voor ouderen. 
 11. Is Sportservice Westfriesland actief bezig met fitness voor ouderen in de Dars Wervershoof en Sorghvliet Andijk.
 12. Vrouwen van Nu organiseert allerlei cursussen en uitstapjes door heel Noord-Holland.
 13. Wonen Plus: Organiseert diverse activiteiten en diensten voor ouderen, zoals: aangepaste fiets (side-by-side), praktische klussen en diensten, tuinhulp, naai en verstelwerk, boodschappendienst, Hulp bij de computer, vervoersdienst, scootmobieltraining, Hulp bij administratie en financiën en diverse sociale activiteiten zoals Sociaal Restaurant Samen eten in Wognum, te Abbekerk, Medemblik, Opperdoes, Maaltijdservice, Personenalarmering Regio Control. Uitgave van een nieuwsbrief. Vrijwillige coaches die helpen bij versterking van netwerk en/of budgetbuddy’s.
 14. Ouderenrecreatie en sport en meer bewegen voor ouderen. Activiteitencentrum Woudrust, Bejaardengym Midwoud ’t Hof, Ontmoetingscentrum ’t Trefpunt Gymnastiekvereniging De Westfries, Mbvo Hauwert en Nibbixwoud, Ouderengym Zwaagdijk, Seniorengym Onderdijk, Seniorengym Wervershoof en gymnastiekvereniging Abbekerk (conditie voor ouderen).
 15. Seniorenvereniging Noorder Koggenland. Organiseren gedurende het jaar diverse activiteiten (o.a. museumbezoek) en informatieve middagen. Daarnaast is er een nieuwsbrief.
 16. Zomeractiviteiten. Jaarlijks worden er zomeractiviteiten voor ouderen georganiseerd. De Stichting Samenwerkende Ouderen (SOM) Medemblik verzorgt dit voor Andijk, Medemblik Wervershoof, Onderdijk en Zwaagdijk-Oost. De verschillende werkgroepen verzorgen tijdens de zomermaanden een gevarieerd aanbod van activiteiten voor senioren. De Ouderenbonden en het Rode Kruis zijn betrokken bij de organisatie. De activiteiten verschillen jaarlijks.

Binnen de gemeente Medemblik is op dit moment geen vast aanspreekpunt voor ouderen, het college ziet het liefst dat de opbouwwerkers als vat aanspreekpunt gaan werken, zij kennen de wijken, de organisaties en de gemeente Medemblik en de opbouwwerkers van Mee & De Weering die voorheen binnen de gemeente Medemblik werkzaam waren werken nu elders en zijn er geen vervangers binnen Mee & De Weering.

Medemblik is daarom begonnen met de werving van deze professionals waarbij de wens van een vast aanspreekpunt is meegenomen in de werving van deze opbouwwerkers.

Reageren via facebook