1vandaag reportage over drankmisbruik jongeren Westfriesland

WESTFRIESLAND – Het is een publiek geheim dat onder de jongeren en zelfs onder kinderen in Westfriesland veel tot zeer veel alcohol wordt gedronken. Dr. Verboom, kinderarts in het Westfriesgasthuis, vertelde in 2013 al aan Medemblik Actueel over de gevaren van alcohol bij jongeren. 

Lees ook: interview Dr. Verboom over alchoholmisbruik onder jongeren in Westfriesland

Uit een eerder onderzoek gehouden in 2016 bleek toen al dat ouders in Westfriesland het alcoholgebruik van hun kinderen accepteren. In de reportage van 1Vandaag gaat het voornamelijk over de verwevenheid van alcohol in onze samenleving. Een feestje is geen feestje als er geen alcohol bij wordt geschonken en wie geen alcohol drinkt is een buitenbeentje en valt buiten de boot.

Ouders vinden het moeilijk om tegen hun kinderen te zeggen dat ze geen alcohol mogen drinken terwijl ze zelf wel een glas wijn of een biertje drinken.

Lees ook: Jeugd zuipt zich nog steeds een alcoholvergiftiging

Aan het onderzoek, gehouden van 27 juli tot en met 3 augustus, deden 28.415 leden van het EenVandaag Opiniepanel mee. Daarvan zijn 993 jongeren tussen de 16 en 25 jaar ondervraagd over de rol van alcohol in hun (sociale) leven. Ook ondervroegen we 2.463 ouders met één of meerdere kinderen van 16 of 17 jaar oud over hoe zij toezien op het alcoholgebruik van hun kind. De uitslagen van het onderzoek zijn na weging representatief voor zes variabelen.

Reageren via facebook