Medemblik Actueel.

Medemblik

Medemblik gaat handhaven op overlast arbeidsmigranten

MEDEMBLIK – Investeerders als uitzendbureaus kopen in de gemeente Medemblik veel woningen op om daar arbeidsmigranten in te huisvesten en dit gaat vaak gepaard met veel overlast zoals de gemeente Medemblik laat weten.

Door deze vaak goedkope woningen te kopen en deze weer te verhuren aan de arbeidsmigranten creeëren de arbeidsbureau een tweede verdienmodel, dit is niet verboden en vaak worden deze woningen ook gebruikt om te verhuren aan mensen die tussen twee woningen in zitten, de verkoop van hun eigen huis en het wachten om het nieuwe huis te kunnen betrekken.

Woordvoerster Yolanda van Helmond zegt over deze overlast: ,,Er wordt ééns per 6 tot 8 weken in de avonduren een controle uitgevoerd in het bijzijn van een tolk. Op dit moment krijgen wij ontzettend veel meldingen van overlast door arbeidsmigranten binnen. Hierbij handhaven wij heel strikt op de 4 en 8 persoonsregelgeving die onze bestemmingsplannen maar ook aanvullend beleid ons biedt. Om er 4 of 8 personen te huisvesten dient er wel een Omgevingsvergunning strijdig gebruik t.o.v. het bestemmingsplan aangevraagd te worden. Hierbij word ook gekeken naar het aantal parkeerplaatsen op eigen erf, of de woning zich in de linten of binnen de kern bevindt, dat er niet meer dan 2 personen op een slaapkamer verblijven en de woning van voldoende grote is.

Van Helmond wijst ook op de trend dat agrarische bedrijven goedkope woningen in vooral Andijk, Abbekerk en Wervershoof kopen om daar hun personeel in te huisvesten. Bij de gemeente Medemblik zijn 2 bedrijven bekend die om die reden meerdere woningen hebben gekocht. De aanleiding om deze woningen te kopen was dat er, door de onzekerheid m.b.t. huisvesting bij het bedrijf en de kleinschaligheid hiervan, het personeel graag in eigen beheer wil hebben en niet via een uitzendbureau de huisvesting willen laten regelen of dat het personeel een woning of kamer moet huren via een uitzendbureau.

Reageren via facebook