11.6 C
Medemblik
15 juli 2020 07:49
Medemblik Actueel.

Nog maar weinig schade aan gewassen door de droogte

MEDEMBLIK – Dankzij de kleigrond in grote delen van Noord-Holland, is de schade aan gewassen door de aanhoudende droogte, relatief klein. Akkerbouwer Johan Barendregt ligt er in ieder geval niet wakker van. “Als je het vergelijkt met Brabant of het oosten van het land, dan valt het hier in deze regio wel mee.”

Barendregt verbouwt onder andere aardappelen, suikerbieten en tarwe. Deze dagen is hij druk met het beregenen van zijn gewassen. Hij haalt het water uit de sloten en verplaatst om de zoveel tijd de sproei-installatie. “Dat moet ook ’s nachts gebeuren, dus dan ben ik wel tot vrij laat aan het werk,” vertelt hij tegen NH Nieuws

De grond is droog, omdat het al zo’n twee maanden niet heeft geregend. Door de gewassen te beregenen, hoopt Barendregt dat het beter gaat met de groei. “De gewassen hebben het zwaar, maar het valt me nog mee.” Hij verwacht geen mega-opbrengst, maar is positief gestemd. “Er komen straks gewoon minder aardappelen op de markt, maar daarmee gaat de kostprijs ook omhoog. Dus dit hoeft per saldo niet negatief uit de pakken voor de boeren.”

Geen paniek
De akkerbouwer is gewend om in te spelen op de weersomstandigheden en hij raakt niet gauw in paniek. “Het ene jaar hebben we veel nattigheid en nu hebben we te maken met droogte. We zijn altijd afhankelijk van het weer en dat hoort er nu eenmaal bij. En het is ook zo dat mooi weer leuk is in de stad, maar ik vind het weer ook fijn als ik aan het werk ben op het land.”

Reageren via facebook

Uw banner hier?Uw banner hier?