Medemblik geeft projectontwikkelaar 300.000 euro korting

MEDEMBLIK – Er zou een prachtig winkelcentrum komen op de grond waar voorheen Stadtman zijn plek had, de gemeente had de grond en het pand overgenomen van een Medemblikker Projectontwikkelaar en liet het daarna slopen en de grond saneren om zo door te verkopen voor ruim 2 miljoen euro, ruimschoot voldoende om er een mooie winst op te maken.

Helaas, het mocht niet zo zijn. De projectontwikkelaar kwam in ten tijde van de grote crisis met een zielig verhaal naar het college van Medemblik en vroeg of Medemblik niet iets wilde doen aan die ruime 2 miljoen euro wat hij de gemeente moest betalen voor de grond. Het college besloot hierop om de gemeenteraad een voorstel te sturen om een korting van een kleine 300.000 euro aan de projectontwikkelaar te geven, waar de gemeenteraad tijdens een geheime en besloten vergadering schoorvoetend mee akkoord ging.

Op diverse vragen van Medemblik Actueel over de manier van handelen bleek de gemeente niet echt mee te willen werken, dreigend met een WOB-verzoek bleek voldoende om de nodige gegevens boven water te krijgen en daaruit blijkt dat, ondanks dat achter de huidige eigenaar van de grond een paar projectontwikkelaars zitten die samen goed zijn voor vele miljarden euro’s, deze toch de door hem gewenste korting heeft gekregen.

Maar niet alleen de korting ook is de verplichting om binnen 6 maanden na de definitieve verkoop aan de projectontwikkelaar met concrete bouwplannen te komen uit het koopcontract te zijn gehaald, en ook mocht de projectontwikkelaar niet bouwen hij een X-bedrag per maand als boete moet gaan betalen, deze bouwplicht zou pas in 2022 vervallen waardoor de projectontwikkelaar ook hier vele tienduizenden euro’s in de knip kan houden.

Op vragen aan de projectontwikkelaar wanneer deze nu eens gaat beginnen met bouwen hebben wij tot op de dag van vandaag geen reactie gekregen. Wel is duidelijk geworden dat door de projectontwikkelaar beloofde Action-school niets terecht gaat komen. Wat er nog meer niet van de beloofde plannen terecht gaat komen is gissen maar het lijkt erop dat tot zeker 2022 de grond onbebouwd gaat blijven.