Tjerk Laan, de programmeur van Dijkpop

ANDIJK – Tjerk Laan, de programmeur van Dijkpop, boekte Triggerfinger in de winter. Iedereen was sceptisch over de toen nog onbekende Belgische band. “Toen werd ik op wintersport gebeld. Triggerfinger staat op één! Ik geloofde het eerst niet, maar ze hadden een grote hit met I Follow Rivers.”

Hij straalt een en al enthousiasme uit, de Andijkse programmeur van Dijkpop. In zijn periode, vanaf 2000, is er veel veranderd legt hij uit aan NH Mensenwerk. “Dijkpop was een festival met veel blues en rock. Dat sloot natuurlijk aan bij de lokale bevolking van boeren en tuinders.”

Lees ook: Johan Keeman uit Andijk krijgt debuut op Dijkpop

Maar sinds hij de programmering doet is het muziekaanbod op Dijkpop steeds breder geworden. Naast rock en pop staan er nu ook hiphop en dance acts. Die hebben nu allemaal hun eigen podium, wat ook een breder publiek trekt. “Dance trekt bijvoorbeeld weer meer vrouwen, want die willen dansen”, lacht hij. 

Groot en klein

Het is vaak best lastig om als relatief klein festival op te boksen tegen grote festivals als Lowlands, Best Kept Secret en Pinkpop. “Die festivals worden ondersteund door de grote bookingbureau’s zoals MOJO. Wij waren al rond met the Editors, maar toen hadden ze op Pinkpop nog een opvulact nodig. Daar werden the Editors toen neergezet en vanwege exclusiviteit mochten ze toen van de booker niet meer bij ons spelen. Dat is dan jammer.”

Toch is Tjerk tevreden met zijn Dijkpop-programmering. “Ik wil in de breedte een sterk festival hebben. Geen vullers. En elke act moet wat teweeg brengen op het podium, dat vind ik belangrijk.”

Mis en raak

Dit jaar hebben ze op Dijkpop Ronnie Flex, K’s choice en Racoon als toppers. In het verleden haden ze Jeugd van Tegenwoordig, Milo en Claw Boys Claw als mooie acts. Ze hebben ook wel eens toppers gemist bij Dijkpop. “Stromae uit Belgie, was ik helemaal gek van. Maar de rest wilde er niet aan. Hebben we laten lopen. Kings of Leon konden we voor vijfduizend euro krijgen, vonden we te duur. Jammer maar helaas.” 

Lees ook: 35 jaar Dijkpop Andijk, een terugblik

Als Tjerk onbeperkt budget had, wie zou hij dan programmeren? Zonder nadenken zegt hij: “Nick Cave. Geweldig. Maar ja, onbereikbaar voor Dijkpop.”

 

Reageren via facebook