Medemblik Actueel.

Het oorlogsschip 'Huis te Warmelo' ligt in het ijskoude water voor de kust van Fiinland (foto aangeleverd)
Het oorlogsschip 'Huis te Warmelo' ligt in het ijskoude water voor de kust van Fiinland (foto aangeleverd)

College blij met kabinetsplannen om erfgoed beter te beschermen

MEDEMBLIK – Afgelopen maandag werd bekend dat het kabinet geld gaat uittrekken om in binnen- én buitenland erfgoed beter te gaan beschermen. Het kabinet investeert de komende jaren 325 miljoen euro extra in erfgoed.

Elly Klut, woordvoerder van de gemeente Medemblik zegt tegen Medemblik Actueel: ,,We zijn blij met het extra geld van het kabinet voor archeologisch erfgoed. Medemblik is een rijke gemeente qua erfgoed, dus financiële middelen kunnen we altijd goed gebruiken. Er is nu alleen nog geen zicht op hoe de gelden verdeeld worden, maar we houden de ontwikkelingen met grote interesse in de gaten.”

Huis te Warmelo

In de periode 2018-2021 is er ruim 31 miljoen euro beschikbaar voor de instandhouding van en onderzoek naar archeologische monumenten. Zo is er meer budget voor maritieme archeologie, zodat er betere monitoring en bescherming van vindplaatsen komt. Ook is er extra geld beschikbaar voor het beheer van Nederlandse scheepswrakken in het buitenland.

Voor het behoud en beleving van erfgoed zijn vrijwilligers onmisbaar. Door hun inzet, passie en kennis dragen ze zorg voor de instandhouding en toegankelijkheid van erfgoed. Er is geld beschikbaar voor erfgoedorganisaties om lokaal vrijwilligers te ondersteunen en om de deskundigheid van vrijwilligers te bevorderen. Ook wordt een jaarlijkse prijs voor het beste vrijwilligersteam in het leven geroepen.

Reageren via facebook