Medemblik Actueel.

Algemeen Videos

Een ‘Brug te ver’ in Opperdoes


OPPERDOES – Na zelf vorig jaar aan de bel getrokken te hebben dat de brugleuning instabiel was, ontvingen Klaas en Evelien Vijn deze week een brief dat de hele brug bij de Walakker wordt vervangen. Het plan is dat er een zogeheten ‘duiker’ in de plaats komt. “Dat willen we niet. De pittoreske uitstraling is de reden dat we hier jaren geleden zijn gaan wonen.” Verslaggeefster Chantal Bos nam een kijkje in Opperdoes.

Brug weg, duiker terug

Afgelopen zondag vonden ze de brief op de deurmat na thuiskomst van hun vakantie. De gemeente zou onderzoek gedaan hebben, waarna gebleken is dat verschillende onderdelen van de brug in slechte staat verkeren. Het kostenbesparende alternatief dat in de brief wordt voorgesteld, is het plaatsen van een duiker.

“In de brief staat dat het Hoogheemraadschap al akkoord is met de mogelijke wijziging. Maar dat wordt nooit in een paar dagen besloten”, aldus Evelien. Ze vindt dat de bewoners er niet bij betrokken zijn door de gemeente. Haar grootste vrees is dat het plan wellicht al grotendeels vastligt. Als de duiker er komt, zou een deel van de sloot niet meer toegankelijk zijn per boot.

“De bruggen die horen bij Opperdoes. Dat is juist het karakteristieke dat wij hebben in ons dorp”, vertelt bewoner Peter Groot. Ook andere buren zijn niet over het plan te spreken: “Je krijgt een vorm van kwaadheid in je, hoe halen ze het in hun hoofd?!”

Vragen

Ook Claudia Selders-Kroezen, raadslid van CDA Medemblik, heeft in een brief vragen gesteld over het vervangen van de brug. Vorige week is tijdens de vergadering de Lentenota vastgesteld, daarin is een kredietaanvraag van honderdduizend euro gedaan voor het vervangen van de brug. “We hebben er geld voor vrijgemaakt, zonder dat de achtergrond ervan bekend is”, legt Claudia uit.

Aankomende woensdag zal er een gesprek plaatsvinden tussen de bewoners en de gemeente. Een woordvoerster van de gemeente Medemblik laat weten snel met een reactie te komen.

Reageren via facebook