De Rechtbank in Alkmaar

O.M wil celstraf wegens grootschalige heling gereedschap

REGIO – Een quad die Mike R. (24) uit Zwaag aanbood op Marktplaats leidde in september tot een onderzoek, waarbij de politie in Wijdenes een loods aantrof vol gestolen gereedschap. De quad bleek ook van diefstal afkomstig te zijn. R. huurde de loods in Wijdenes, maar hield donderdag bij de rechtbank in Alkmaar dat hij onschuldig is. ,,Ik heb helemaal niets fout gedaan.”

Celstraf

De officier van justitie eiste 180 dagen celstraf, waarvan 70 dagen voorwaardelijk en een werkstraf van 120 uur tegen R. Ook wil ze dat hij een maand gaat uitzetten van een straf die nog boven zijn hoofd hing. Ze acht R. schuldig aan heling. Hij had moeten weten dat het om gestolen spullen ging.

De verdachte zei dat hij de quad eerlijk had gekocht. ,,Ik heb daar de hele zomer plezier van gehad. Ik was verliefd op dat ding.” Hij zei dat hij geen idee had dat het voertuig was gestolen. ,,Ik heb alles gecontroleerd. Het chassisnummer klopte met het kaartje dat ik had gekregen.” Hij had niet gezien dat het oorspronkelijke nummer was weg geslepen en er een nieuw nummerplaatje op was gelast, zei R. Volgens hem is man die hem de quad verkocht ‘de grote Pinokkio in dit verhaal’. ,,Jullie moeten bij hem zijn, niet bij mij.”

Lees ook: Veel duur gereedschap gestolen bij inbraak bestelbus Medemblik

Bedrijfsbussen

Dat de loods die hij huurde vol bleek te liggen met tientallen gereedschappen, die waren gestolen uit diverse bedrijfsbussen, was voor hem ook een grote verrassing, vertelde R. ,,Ik wist daar niets van. Twee maten van mij mochten die loods ook gebruiken. Die gestolen spullen waren niet van mij. Echt niet. Ik gebruik voor mijn werk alleen mijn eigen gereedschap.” In de loods stond bovendien een motor, die van diefstal afkomstig was. ,,Een vriend van mij had gevraagd of ik die motor wilde stallen. Ik heb niet gezien dat het slot ontbrak. Ik was te goeder trouw.”

Ondanks zijn jonge leeftijd heeft de verdachte volgens de officier ‘een indrukwekkend strafblad’ opgebouwd. Hij is al vaker veroordeeld voor vermogensfeiten en voor geweld. Voor deze zaak zat hij vier maanden in voorarrest. Maar R. vertelde dat hij inmiddels zijn leven heeft gebeterd. ,,Sinds ik in februari vrijkwam, ben ik alleen maar hard aan het werk geweest. Ik was wild, jong en roekeloos, maar ik heb mijn lesje geleerd. De laatste drie jaar gedraag ik mij keurig.”

Lees ook: Politie zoekt eigenaren gestolen gereedschap

De officier van justitie vond dat R. verantwoordelijk is voor de heling. Hij had beter moeten opletten en had volgens haar kunnen weten dat het allemaal om gestolen spullen ging. Ze vond dat er genoeg bewijs was om de Zwagenaar te veroordelen. Ze wees er bijvoorbeeld op dat op camerabeelden ‘schimmige figuren met bivakmutsen’ te zien waren, die in het donker de loods ingingen. Verder vond ze het raar dat R. tegen de politie zei dat hij van zijn fiets was gevallen toen hij een ongeluk had gehad met zijn quad. Hij moest toen naar het ziekenhuis, omdat hij zijn rug had bezeerd. Volgens haar wist de Zwagenaar destijds al dat het niet goed zat met de quad en wilde hij dat voor de politie verbergen.

De advocaat van R. vroeg om vrijspraak. De rechtbank doet 9 mei uitspraak.

 

Reageren via facebook