Project Geestdrift en Karavaan zetten Doopsgezinde kerkjes op de kaart

TWISK – Vrijdagavond 23 maart trad zangeres en harpiste Ekaterina Levental op in de Doopsgezinde kerk in Twisk. De voorstelling was de tweede in de serie muziektheateravonden van Project Geestdrift in 13 Doopsgezinde kerken in Noord-Holland Noord. Zowel de eerste avond in Hoorn als de tweede in Twisk waren volledig uitverkocht.

In haar voorstelling ‘De Grens’ vertelde Ekaterina, zingend, spelend en acterend, haar indrukwekkende verhaal hoe ze als 16-jarige Joodse vluchtelinge uit Oezbekistan met haar familie aankwam in Nederland, over haar leven in het AZC en haar zoektocht naar een nieuwe identiteit. Haar optreden werd omlijst met een contextprogramma waarin het thema ‘verbinding’ centraal stond en de link werd gelegd met de Doopsgezinden die, net als Ekaterina, moesten vluchten vanwege hun geloof.

Doopsgezinde kerkjes

De 13 Doopsgezinde kerkjes in Noord-Holland Noord zijn bijzondere plekken. Cultureel erfgoed, waar mensen al eeuwenlang samenkomen op zoek naar verdieping en inspiratie. Project Geestdrift is een initiatief om deze kerkjes opnieuw op de kaart te zetten en ervoor te zorgen dat ze ook in de toekomst hun verbindende rol kunnen blijven vervullen.

Samen met Karavaan, bekend van hun geëngageerde locatietheater, presenteert Project Geestdrift in totaal 28 prikkelende en eigentijdse muziektheatervoorstellingen, om een bredere groep geïnteresseerden met deze 13 kerkjes te laten kennismaken.

Project Geestdrift

De volgende voorstelling in de Project Geestdrift serie vindt plaats op 20 april in de Doopsgezinde kerk in Enkhuizen. In ‘Uit Verdriet Geboren’ duikt actrice en zangeres Julika Marijn op speelse en brutale wijze in het leven van kunstverzamelaar Helene Kröller-Müller (1869-1939). Een powervrouw avant-la-lettre die als één van de eersten veel werk kocht van Vincent van Gogh, Piet Mondriaan en Bart van der Leck en met haar bijzondere collectie het Kröller-Müller Museum op de Veluwe realiseerde. Van dit museum kreeg Julika – speciaal voor deze voorstelling – toegang tot de kist met ruim 3000 brieven van Helene, gericht aan haar zielsverwant Sam van Deventer.

Tickets voor deze voorstelling zijn à € 7,50 te koop via www.projectgeestdrift.nl.

Reageren via facebook