Medemblik Actueel.

D66-nestor Hans Tigges neemt afscheid van het politieke toneel
Algemeen Politiek

Na 36 jaar neemt Hans Tigges afscheid van de Medemblikker politiek

MEDEMBLIK – Hans Tigges is sinds 2014 wethouder Ruimtelijke Ordening in de gemeente Medemblik. Nu hij wat ouder wordt neemt hij afstand van de politiek. Voor velen is Tigges hét gezicht van D66. Wij gingen met hem in gesprek over zijn politieke carrière, zijn drijfveren en of er een leven bestaat zonder de politiek.

In 1978 werd Tigges lid van D66, toen nog geen idee waar dat tot zou leiden. Sinds de gemeenteraadsverkiezingen van 1982 heeft Tigges plaatsgenomen in de raad of stond hij aan het roer als wethouder. Eerst in de gemeente Wognum en later in de fusiegemeente Medemblik.

Wat was je motivatie om je in 1978 te voegen bij D66? ‘’Ik wilde zaken aanpakken. Niet langs de kant staan, maar dingen veranderen daar waar de beslissingen werden genomen’’. Weet je nog waarom je specifiek voor D66 hebt gekozen? ‘’Ja, het sociale en liberale gedachtengoed sprak mij aan en spreekt mij nog steeds aan. Ik hecht aan de inbreng van eenieder, maar we moeten ook naar elkaar omkijken. Dat gedachtengoed vond ik bij D66’’.

De afgelopen 4 jaar is er binnen jouw portefeuille ontzettend veel gebeurd. Wat zijn de hoogtepunten? ‘’Er zijn veel hoogtepunten. Als eerste denk ik aan de bouw van de Dres in Nibbixwoud. Daar wordt nu veel gebruik van gemaakt en heeft Nibbixwoud behoorlijk verrijkt. Daarnaast de vele nieuwe woningprojecten die zijn gerealiseerd en die eraan komen. De beslissing voor een nieuw zwembad in Wervershoof, de mooie plannen voor Vooroever in Medemblik en tot slot de stappen die gemaakt zijn binnen het thema Duurzaamheid’’.

Wat er ook op 21 maart gebeurt, er komt een nieuwe wethouder RO. Welke tips zou je opvolger mee willen geven? “Ik heb twee tips. Ten eerste de mensen opzoeken en overal je neus laten zien. Dan hoor je hoe de vork echt in de steel zit en kan je beslissingen maken die gedragen worden. Mijn tweede tip, maak zaken niet moeilijker dan ze zijn, klinkt simpel maar in mijn ogen een valkuil voor velen’’.

D66 Medemblik moet het dadelijk zonder jou doen, gaat dit ze lukken? ‘’Jazeker, er zijn bij D66 gelukkig veel goede en kundige kandidaten met grote teamspirit. Hier heb ik alle vertrouwen in”. Maar blijf je je niet stiekem op de achtergrond met de zaken bemoeien? “Als je afscheid neemt moet je ook echt afscheid nemen. Ik blijf lid en zal alles op een afstand volgen maar ik ga mij er niet meer mee bemoeien en dat hoeft ook niet”.  

Maar wat dan wel? Je gaat dadelijk van een fulltime baan in een keer met pensioen. Hoe ga je je tijd invullen? ‘’Ten eerste aan mijn familie! Daarnaast ga ik mijn hobby’s aandacht geven. Ik hou van tennissen, fietsen en het theater. Ook als vrijwilliger zal ik mijn weg wel weten te vinden’’.

Reageren via facebook