Dirk Veermanhof Wognum officieel geopend

WOGNUM – Per 1 december zijn alle appartementen van het Dirk Veermanhof verhuurd. Gemeente Medemblik en De Woonschakel zijn trots op de realisatie van dit prachtige appartementencomplex. Met deze appartementen voorziet de Woonschakel in de woningbehoefte van starters in Wognum en van statushouders. 24 huishoudens uit verre landen nemen er hun intrek samen met 12 starters uit Wognum en 3 uit andere kernen Medemblik. Dinsdag 12 december werd het complex officieel geopend.

Onthulling naambord

Speciaal voor deze gelegenheid waren kleinkinderen en achterkleinkinderen van Dirk Veerman aanwezig. Samen met gedeputeerde van de provincie Noord-Holland Joke Geldhof (Ruimtelijke ordening en Wonen) onthulden zij het straatnaambord van het Dirkveermanhof. Een straatnaam die herinnert aan de roemrijke koorgeschiedenis van Wognum. Dirk Veerman was van 1909 tot de opheffing in 1917 voorzitter van het zangkoor Jacob Kwast, ook wel bekend als de ‘Wognummers’. Een koor met internationale faam. Dirk was de echtgenoot van Grietje Slagter, de sopraan en ster van het zanggenootschap. Vandaar de naastgelegen Grietje Slagterlaan. Tot 1956 was Veerman voorzitter van het Wognums Zangkoor. Hiervoor is hij in 1952 benoemd tot Lid van Verdienste van het Westfries Genootschap.

Het wooncomplex is tot stand gekomen naar aanleiding van de toegenomen stroom vluchtelingen naar ons land. In een motie van de gemeenteraad in september 2015 werd het college verzocht extra huisvesting voor vluchtelingen mogelijk te maken. De huurmarkt was onder druk komen te staan doordat de verplichte taakstelling voor huisvesting van vergunninghouders werd vergroot. Het vrijgekomen tenniscomplex aan de Grietje Slagterlaan was in een inventarisatie aangewezen als een mogelijke, snel te ontwikkelen, locatie. Vanwege de grote urgentie is De Woonschakel, samen met collega corporaties Het Grootslag en Wooncompagnie snel in actie gekomen. ME² Architecten, Urem modulaire bouwsystemen en Heddes Bouw werden in de arm genomen voor het project. Ook de medewerking van de Provincie heeft enorm geholpen om dit plan in korte tijd te kunnen realiseren.

Unieke mix van bewoners

In oktober volgden twee informatieavonden waarin het plan werd gepresenteerd en de procedure werd uitgelegd. Inwoners van Wognum uitten hun zorgen maar er waren ook positieve reacties. Na zorgvuldige afweging stemde de gemeenteraad in december 2015 in met de bouw voor de appartementen voor zowel starters als vergunninghouders. Wethouder Hans Tigges: “Vanuit de taakstelling van het Rijk heeft Medemblik haar verantwoordelijkheid genomen met het Dirk Veermanhof als resultaat. Het biedt starters een mooi begin van hun wooncarrière en vergunninghouders een goede basis en optimale gelegenheid om te integreren in onze samenleving.”

Nu het gebouw klaar is voor bewoning begint de fase van integratie en participatie. Ondersteund door professionele instellingen leveren vele enthousiaste vrijwilligers een bijdrage aan de opvang van de vergunninghouders.

 

Reageren via facebook