Minder regels en kosten voor vrijwilligersclubs

MEDEMBLIK – D66 Medemblik wil minder regels en kosten voor verenigingen en stichtingen met een maatschappelijk nut die draaien op vrijwilligers. Dit jaar komt het college met een actieplan ter ondersteuning van vrijwilligers. Yannick Nijsingh van D66 vindt dat de gemeente zich op moet stellen als partner van vrijwilligersclubs.

Volgens Nijsingh is het voor bestuursleden van organisaties (zoals sportverenigingen, niet-commerciële festivals of jongerenclubs) best een gepuzzel om binnen de gemeente de juiste wegen te bewandelen. De afgelopen jaren is hier al veel in verbeterd. In 2015 heeft een motie van D66 ervoor gezorgd dat het subsidiebeleid eenvoudiger en transparanter is geworden.

Maar er zijn zeker nog zaken die verbeterd kunnen worden. Wanneer bijvoorbeeld een sportvereniging een evenement wilt organiseren moet de aanvraag 8 tot 13 weken voor het evenement zijn ingediend. Dit kan volgens D66 korter. Ook moeten er een leges worden betaald van €66,70 tot €265,55. ‘Dat commerciële evenementen moeten betalen vind ik logisch. Maar dat organisaties met een groot maatschappelijke belang die enkel werken met vrijwilligers ook moeten betalen, vind ik krom. De gemeente zou dit soort evenementen moeten toejuichen omdat ze belangrijk zijn voor de leefbaarheid in de kernen’, aldus Yannick Nijsingh.

Reageren via facebook