10.2 C
Medemblik
25 oktober 2020 19:57
Medemblik Actueel.

De prijswinnaars van het Kraaiennest (Foto: Theo Annes)

Piepjonge winnaars poëziewedstrijd bekend

MEDEMBLIK – Op maandagochtend 29 januari 2018 zijn de tien winnende haiku’s bekend gemaakt. Deze maakten deel uit van een gedichtenwedstrijd die de gemeente Medemblik organiseerde tijdens de landelijke ‘week van de poëzie’. Leerlingen van vier scholen uit de groepen zeven en acht deden mee. Wethouder cultuur Joset Fit bood de tien winnaars een felicitatie en een presentje aan namens de gemeente. De winnende gedichten worden op meerdere manieren tentoongesteld.

Een haiku –een Japanse dichtvorm bestaande uit drie regels – over de omgeving. Dat was de opdracht voor de gedichtenwedstrijd die de gemeente uitschreef. De groepen zeven en acht van basisschool de Meridiaan (Medemblik), het Koggeschip (Medemblik), de Plaats (Abbekerk) en de Kraaienboom (Benningbroek) deden mee. Van de totaal meer dan honderd inzendingen koos de vakjury, bestaande uit de wethouder, een gemeenteraadslid, een kunstenares en een bibliotheekdirectrice, er tien uit.

De winnende gedichten worden binnenkort in het gemeentehuis tentoongesteld. Hiermee ontvangen de winnaars al tijdelijke roem. Toch is er voor vijf gedichten een nog grotere rol weggelegd, namelijk eeuwige roem binnen de dorpskernen van de gemeente. Enkele enthousiaste inwoners stelden eerder hun muur beschikbaar voor een uniek kunstproject. Samen met lokale kunstenaars zullen enkele winnende haiku’s als kunst op prominente muren binnen de gemeente terechtkomen. Volgens de wethouder is dit project uniek in zijn soort: “Dit is een fantastisch voorbeeld van gebruik maken van lokale creativiteit en kunde, van schoolkind tot kunstenaar tot inwoner. En het enthousiasme is al duidelijk aanwezig, bij alle drie!”.

De gemeente heeft ook besloten om alle inzendingen in een gedichtenbundel te gaan verzamelen. Deze zal binnen de gemeente worden uitgegeven, en mogelijk ook daarbuiten.

 

Reageren via facebook