Imca Marina heeft ‘gedichtenroute’ Leekerweide officieel geopend

WOGNUM – Imca Marina heeft donderdag 16 maart de gedichtenroute op de locatie aan de Verlengde Kerkweg in Wognum geopend. De gedichten zijn gemaakt door cliënten van De Kolk tijdens een speciale workshopdag ‘gedichten maken’. De openingshandeling vond plaats bij de Gortlaad. Er was volop publiek aanwezig: cliënten, familie en medewerkers.

Niets laat zich zo goed gebruiken om gevoelens en gedachten te vangen waarover het moeilijk spreken is als een gedicht. 63 cliënten van Leekerweide hebben zich tijdens een gedichtendag gebogen over de ins en outs van het gedicht maken. Uit de inspanningen van de cliënten kwamen de mooiste gedachtenvormsels voort. Zestien gedichten zijn geselecteerd en worden nu onderdeel van een permanente gedichtenroute, verspreid over de locatie aan de Verlengde Kerkweg in Wognum.

Het idee van een gedichtenroute kwam van vrijwilliger Jan Vrugt. Het idee is aangedragen bij de ideeëncommissie en werd gehonoreerd. Bij dagbestedingscentrum De Kolk in Hoogkarspel is vervolgens een gedichtendag georganiseerd. Jan Vrugt zelf heeft hierbij ondersteuning geboden, samen met begeleiders Joyce Ramkema en Ina Hollander. Cliënten mochten alleen of in groepjes schrijven over thema’s zoals liefde, vriendschap, natuur, afscheid en vrije tijd. Gedichten zijn de brug tussen gevoel en verhaal en de cliënten hebben hier prachtig gebruik van gemaakt. Juist ook de cliënten die zich moeilijk uiten is het gelukt om in het gedicht hun emotie en hun ervaring over te brengen. En ook al worden niet alle gedichten onderdeel van de permanente route, die ervaring zelf was geweldig voor de deelnemers én begeleiders. De gedichten waren vrolijk, ontroerend, lief en van sommige dropen de verliefdheidskriebels er af.

Bij sommige gedichten zijn ook illustraties gemaakt. Uit de vele gedichten zijn er zestien gekozen die nu onderdeel vormen van de route op de Verlengde Kerkweg. Over wie de opening van de route zou moeten verrichten hoefde niet lang nagedacht te worden: Imca Marina is vaker gast geweest bij Leekerweide en er is een goede klik over en weer tussen haar en de cliënten. “We zijn dan ook blij dat zij de openingshandeling voor ons wilde doen. De route is prachtig geworden. Kom zelf maar kijken. En wie wil, kan meteen een mooi wandelingetje maken en alle gedichten bekijken!”

Reageren via facebook