Bas Verheijden in het Groene Kerkje Lambertschaag

LAMBERTSCHAAG – Net na één van zijn grootste successen, het ballet De Notenkraker Opus 71, schreef Tchaikovsky een 18-delige pianocyclus Opus 72. Dit was kort voor zijn dood, in 1893. Gek genoeg kennen zelfs de meeste pianisten deze bijzondere pianowerken niet eens, terwijl het misschien wel zijn beste pianocomposities zijn: de stukken ademen helemaal de sfeer van het beroemde ballet kunnen dan ook wel Tchaikovsky’s piano-notenkraker genoemd worden.

Na een moeizame start kraag Tchaikovsky al snel de smaak te pakken een schreef aan een neef: “I am now turning out my musical pancakes every day”. Hoog tijd dat, 125 jaar na dato, dit muzikale dagboek met odes aan onder meer Schumann en Chopin veel vaker te horen is in de concertzaal!

Bas Verheijden heeft er altijd voor gekozen om naast zijn solo-optredens veel kamermuziek te spelen. In 2004 verscheen een dubbel-cd van Verheijden en Liza Ferschtman die een 10 kreeg in de Luister. Verheijden maakt deel uit van THE ATLANTIC TRIO  In 2015 verscheen hun cd LE SALON DE CHAUSSON met pianotrio’s van Chausson en Chaminade. Ook deze werd zeer enthousiast ontvangen in o.a. de Luister.

In 2015 verscheen als kado bij Aangenaam Klassiek 2015 de cd ©Beckand met daarop muziek van Tijl Beckands overgrootvader Charles Beckand. Op deze cd is Bas Verheijden te horen als solist en in kamermuziek met o.a. zijn Atlantic Trio en Maarten Koningsberger.  Van die cd werden meer dan 40.000 exemplaren (dubbel platina) werden verkocht.

Reageren via facebook