Westfriesgasthuis kampt weer met VRE-besmetting, 16 mensen ziek na bezoek ziekenhuis

HOORN – In het Westfriesgasthuis in Hoorn zijn de afgelopen tijd zeker zestien mensen besmet met de VRE-bacterie, meldt het Noordhollands Dagblad. De bacterie kan infecties veroorzaken bij mensen die erg ziek zijn. Voor gezonde mensen vormt de darmbacterie geen bedreiging.

De uitbraak is niet onder controle, schrijft NH Nieuws.  Vorige maand maakte het ziekenhuis bekend dat vijf mensen met de bacterie waren besmet. Inmiddels is dat aantal dus opgelopen naar zestien. Met hen zou het goed gaan.

Het ziekenhuis zegt er alles aan te doen om in kaart te brengen wie er allemaal zijn besmet. De nieuwe gevallen worden ontdekt dankzij het op kweek zetten van materiaal dat afkomstig is van mensen die met besmette patiënten in een kamer hebben gelegen.

Antibiotica
Het is lastig vast te stellen hoe de besmetting zich heeft verspreid en wie er dus mogelijk geïnfecteerd is, omdat niet bekend is wie de besmetting het ziekenhuis in bracht. Naar diegene wordt dus nog druk gezocht zodat de juiste mensen kunnen worden ingelicht.

Mensen kunnen de VRE-bacterie oplopen door contact met ontlasting of besmette voorwerpen als een toiletbril of deurkruk. De bacterie is overgevoelig voor vele soorten antibiotica, schrijft het Rijksinstituut voor Volksgezondheid en Milieu. Ziekenhuizen zijn niet verplicht een uitbraak van de bacterie te melden.

Reageren via facebook