7.7 C
Medemblik
24 november 2020 07:54
Medemblik Actueel.

PW2010: ‘gedoe met vuilcontainers moet nu maar eens worden opgelost’

MEDEMBLIK – Door de hittegolf, het nog steeds niet frequenter legen van de vuilcontainers zorgt ervoor dat de gezondheid van de inwoners van Medemblik op het spel staat. Ongedierte tiert weelderig door al het rottend afval in de groene en oranje containers en enkel met wat kunst en vliegwerk is de overlast iets in te perken.

Probleem vaker aangekaart

Fractievoorzitter Anneke van der Geest van PW2010 zegt tegen Medemblik Actueel: ,,PW 2010 heeft dit probleem al vaker aangekaart, ook in een bijeenkomst met HVC, maar de noodzaak om vaker op te halen werd niet gezien. Wij hoorden namelijk al veel langer klachten over met name de stank van de oranje bak. Eens per maand ophalen is niet toereikend. Mensen krijgen het advies verpakkingen schoon te maken. Dat klinkt als een dooddoener. Zeker in een tijd waarin gewezen wordt op het zuinig omgaan met water. Bovendien vormen stank en vliegen een gevaar voor de volksgezondheid.

Natuurlijk kun je de verantwoordelijkheid daarvoor bij de klant neerleggen. Dat is wel zo gemakkelijk als betaalde serviceverlener HVC. Net zoals bij andere diensten moet HVC zijn verantwoordelijkheid nemen en een zomerrooster toepassen, frequenter ophalen dus. Voortaan rekening houden met warmere zomers; klimaatverandering vraagt ook van HVC huisvuilophaaldiensten een andere manier van denken. Niet alleen van de energiepoot. In een nieuwe dienstverleningsovereenkomst zal dit zeker moeten worden opgenomen, maar nu al zou er een oplossing voor moeten worden gevonden, zo mogelijk in CAW verband.

Bovendien vormen stank en vliegen een gevaar voor de volksgezondheid.

De gemeente Medemblik verwijst door naar HVC en de oplossingen die zij aandragen om overlast tegen te gaan. Ondertussen zitten de bewoners ni de stank en hebben zij meer en meer overlast van ongedierte.

Reageren via facebook