Menu van de dag – Geroosterde ratatouille met kip
Recipe Type: Hoofdgerecht
Author:
Prep time:
Cook time:
Total time:
Serves: 4
Ingredients
- ½ bakje gemengde verse kruiden
- 2 teentjes knoflook
- 3 kleine uitjes
- 1 el olijfolie
- 3 el (vers) sinaasappelsap
- 250 g kipkluifjes
- ¼ knolselderij
- ½ rode, ½ gele en ½ groene paprika
- 1/3 courgette
- 1/3 aubergine
Instructions
- Was de kruiden, haal de blaadjes/naalden van de takjes en hak ze fijn. Pel de knoflook en de uitjes. Hak de knoflook fijn. Halveer de uitjes.
- Meng de kruiden in de schaal met de knoflook, de olie en het sinaasappelsap.
- Voeg wat peper toe.
- Wentel de kip erdoor en laat afgedekt een uurtje marineren (een nachtje mag ook).
- Verwarm de oven voor op 200°C.
- Schil de knolselderij en snijd in kleine stukjes.
- Maak de groenten schoon.
- Snijd de paprika’s in reepjes.
- Snijd de courgette in dikke plakken en de plakken in vieren.
- Snijd de aubergine in blokjes.
- Meng de groenten en uitjes in de schaal met de kipkluifjes.
- Leg de kipkluifjes bovenop.
- Rooster de groenten met de kipkluifjes 1 uur in de hete oven.
- Schep de groenten tussentijds een paar keer om (leg de kipkluifjes dan even op een bordje).
- Lekker met rijst.
Serving size: 4 Calories: 943 kcal Fat: 54g Carbohydrates: 77g Protein: 37g
Notes
[b]Rasp – voor een smakelijke salade – de rest van de knolselderij en meng met een paar lepeltjes yoghurtdressing en wat gehakte peterselie. Laat een dagje afgedekt in de koelkast trekken. De salade blijft goed afgedekt in de koelkast ca. 2 dagen goed. Lekker op de boterham maar ook als bijgerecht bij de warme maaltijd.[br][br]De rest van de kruiden kunnen – fijngehakt – worden ingevroren.[br][br]Snijd de rest van de paprika in stukjes, kook 2 minuten in kokend water, afgieten, laten uitlekken en afkoelen. Doe in een afgesloten Pyrexschaal of diepvrieszak en vries het in. De paprika blijft in de vriezer wel 12 maanden goed en is lekker met gebakken vlees of vis of bijvoorbeeld door de rijst.[br][br]Teveel courgette en/of aubergine? Maak er een lekker soepje van: Snijd in stukjes. Bak in een lepeltje olijfolie (eventueel met de rest van de paprika en een uitje). Voeg ruim bouillon toe (2x het volume van de groenten) en kook 10-15 minuten. Pureer met de staafmixer en breng op smaak. U kunt de soep als die is afgekoeld een dag of 2 bewaren in de koelkast of invriezen, dan blijft het wel 12 maanden goed.[br][br]Bewaar een restje van de geroosterde ratatouille afgedekt in de schaal in de koelkast of vriezer. Eerst laten ontdooien. Opwarmen in de schaal. Of gebruik de groenten als salade met wat balsamico en olijfolie erover.[br][br]Restje sinaasappel? Snijd in kleine stukjes en roer door een bakje yoghurt.[/b]
Reageer