16.3 C
Medemblik
8 juli 2020 18:57
Medemblik Actueel.

Reportage: “Hoorn – Regenten met een arrogantie die geen naam kent”

ZWAAGDIJK-WEST – Als Marcel Croese begin deze eeuw Haarlem voor het Westfriese Zwaagdijk-West verruilt, hoopt hij daar de rest van z’n leven van de rust en de natuur te kunnen genieten. Maar nu de gemeente Hoorn bedrijventerrein Zevenhuis naast het dorp plant, vreest hij dat het binnenkort gedaan is met zijn woongenot. Verslaggeefster Marieke Pijlman nam een kijkje.

“Hier komt een torenflat van twintig, misschien wel dertig meter te staan”, zegt Croese terwijl over het weiland achter z’n huis kijkt. “Dat betekent dat we een stuk zonlicht kwijtraken.” Bovendien verwacht hij dat door af- en aanrijdend verkeer de geluidsoverlast zal toenemen. “Dan krijg je hier een hele kermis om je heen, dat heet dan een industrieterrein. En daar zijn we toch wel heftig in teleurgesteld.”

Volgens Maria Weber van Progressief West-Friesland is Croese niet de enige die straks vanuit z’n achtertuin tegen bedrijfspanden aankijkt. Ze legt uit dat het bedrijventerrein ‘op honderd meter’ van de woningen in het lintdorp zal verrijzen.  “Over vier kilometer. Als je je dan nog voorstelt dat het twintig meter hoog wordt, ligt alle lintbebouwing in de schaduw straks.”

Van een bedrijventerrein van vier kilometer lang is geen sprake, zo stelt de gemeente Hoorn in een schriftelijke reactie aan NH Nieuws. “Het huidige terrein beslaat een lengte van één kilometer.” Bovendien hoeven de bewoners zich geen zorgen te maken over felle neonreclames of zware industrie, want die zijn niet welkom op het terrein benadrukt de gemeente.

Croese heeft bezwaargemaakt tegen de bouwplannen, maar vooralsnog zonder succes. “Het is een ambtenarij van de hoogste klasse met een arrogantie die geen naam kent.” Ook protesten van dorpsbewoners tegen de aanleg van de Westfrisiaweg, die langs het dorp loopt, en de komst van een windmolenpark Westfrisia bij Zwaagdijk-Oost hebben weinig tot niets opgeleverd. ”

“Zwaagdijk is nu al drie of vier keer vreselijk de sjaak met heel grote projecten die het dorp echt aantasten”, vat Weber het samen. “En daar komt geen enkele compensatie voor terug. Dat is heel vervelend.” De gemeente Hoorn ziet Zevenhuis als een logische plek voor een bedrijventerrein, dat met de aantrekkende economie ook voor de nodige werkgelegenheid zal zorgen.

Reageren via facebook

Uw banner hier?Uw banner hier?