HVC gaat ruim 9000 zonnepanelen plaatsen op zonneweide Midwoud

MIDWOUD – Grondstoffen- en energiebedrijf HVC gaat een zonneweide aan de Tripkouw in Midwoud ontwikkelen.  Hiermee kan dit verduurzamingsproject van de gemeente Medemblik nu gerealiseerd worden. Op het terrein aan de Tripkouw, dat eigendom is van de gemeente, komen ruim 9.000 zonnepanelen. Deze wekken jaarlijks ruim 2,7 miljoen kilowattuur elektriciteit op. Dat is vergelijkbaar met het elektriciteitsverbruik van zo’n 870 woningen.

De gemeente Medemblik had aanvankelijk voor de ontwikkeling van de zonneweide met ‘Stap in de Zon’ een intentieovereenkomst gesloten. Onlangs is HVC hierbij betrokken vanwege zijn ervaring met de realisatie van diverse zonneparken voor haar aandeelhoudende gemeenten. In samenspraak met de gemeente gaat HVC het project aan de Tripkouw ontwikkelen. Wethouder Hans Tigges: “Ik ben blij dat we nu ruim negenduizend zonnepanelen aan de Tripkouw kunnen gaan plaatsen. Door het terrein de tijdelijke bestemming te geven van een zonneweide, creëren we een nieuwe duurzame plek die bijdraagt aan de vergroening van de omgeving. Behalve dat de zonneweide duurzame energie opwekt, zorgt het ook nog eens voor de vermindering van CO2-uitstoot met ruim 1700 ton per jaar.“

Het is de bedoeling dat inwoners van Medemblik kunnen participeren in zonnepark Tripkouw. Bijvoorbeeld door een zonnepaneel te adopteren, energie af te nemen of een aandeel te kopen. De mogelijkheden hiervoor worden nader uitgewerkt. HVC begint vanaf heden met de voorbereidingen voor de aanleg van de zonneweide. Naar verwachting start de bouw medio 2018. Het ontwerp wordt dusdanig dat het passend is in het Noordhollandse landschap. Bewoners van Midwoud ontvangen nog voor de zomer een uitnodiging voor een informatiebijeenkomst over de zonneweide.

Reageren via facebook