16.6 C
Medemblik
4 juli 2020 01:52
Medemblik Actueel.

Stoppen met HVC als afvalverwerker kost meer dan dat gaat opleveren

MEDEMBLIK – Binnen de politiek van de gemeente Medemblik heerst al langer een negatieve sfeer richting HVC en het CAW. De te hoge salarissen, stankoverlast en de problemen met de plastic containers bij HVC en het negeren van wensen van gemeenteraden door het CAW heeft de gemeenteraad dit jaar doen besluiten om een onderzoek in te stellen naar een mogelijk uittreden uit het CAW en stoppen met HVC als afvalverwerker voor de gemeente Medemblik.

Onderzoeksbureau Berenschot is in opdracht van wethouder Hans Tigges een onderzoek gestart naar o.a. de financiële gevolgen voor de gemeente Medemblik mocht er worden besloten om de wens om uit het CAW en HVC te stappen door te zetten.

Berenschot heeft drie opties uitgewerkt voor de gemeente Medemblik over de dienstverlening door HVC/CAW:

Berenschot komt bij de optie van uittreden tot de conclusie dat dit Medemblik enkel geld gaat kosten. De waarde van de aandelen van Medemblik is ± 3000 euro en Medemblik moet dan bij een uittreding alle kosten die hier aan verbonden zijn betalen. Daar boven op zal Medemblik het CAW moeten compenseren voor de garantstelling van het CAW voor een deel van de schulden bij HVC.  En dan is het nog steeds niet zeker dat het CAW wordt opgeheven.

Wat de garantstelling door HVC betreft, HVC heeft al eerder aangeven dat per 2024 de garantstelling zal vervallen omdat het eigen vermogen van HVC dan hoog genoeg is om mogelijke financiële tegenslagen op te vangen.

Om het afval te kunnen inzamelen zal Medemblik dan een nieuwe afvalverwerker moeten vinden, Berenschot vermeld in het rapport dat dit geen zware klus zal worden omdat de markt dusdanig onder druk staat door een overschot aan verbrandingsovens dat Medemblik snel een nieuwe afvalverwerker zal vinden.

Mocht Medemblik besluiten om de afvalinzameling en -verwerking voort te zetten bij HVC dan dient de vraag zich aan of het aandeelhouderschap in HVC wel via het CAW moet gebeuren. Het aandeel van Medemblik is maar 2,4% terwijl het CAW met 11,6% 1 van de grotere aandeelhouders is binnen HVC.  Mocht Medemblik wel besluiten om niet via het CAW aandeelhouder te blijven dan kan Medemblik wel veel meer haar eigen stem laten horen binnen HVC maar juridisch gezien heeft Medemblik niet echt een sterke positie.

Berenschot zegt tot slot in het rapport dat mocht Medemblik toch besluiten om niet langer een aandeelhouder van HVC te zijn zij ook niet langer diensten kunnen afnemen van HVC omdat deze alleen voor aandeelhouders van HVC het afval verwerkt.

Reageren via facebook