Medemblik Actueel.

Algemeen Politiek

De volumeknop bij muziekevenementen mag weer open, geluidsnorm is van tafel

MEDEMBLIK – Op initiatief van de VVD en D66 zal de geluidsnorm van 92,5 dB voor bezoekers van muziekevenementen niet worden ingevoerd. Mark Raat (VVD) en Yannick Nijsingh (D66) kregen afgelopen donderdag een meerderheid van partijen achter hun motie om de strenge norm terug te draaien.

Organisatoren van evenementen als DIJKPOP en Snertpop, jongerencentra, en horecaondernemers zijn opgelucht. Massaal wezen zij de gemeenteraad de afgelopen weken op de gevolgen die deze nieuwe regel zou hebben. Muziekevenementen in de buitenlucht zouden niet meer mogelijk zijn omdat zelfs akoestische live-muziek de norm van 92.5 dB overschrijdt. VVD’er Raat: ‘Maar ook het organiseren van een kermisborrel of optreden van de lokale fanfare is dan dus niet meer mogelijk, dat gaat toch nergens meer over?’.

Lees ook: Dijkpop hoeft volumeknop niet dicht te draaien

Regels voor de geluidsoverlast voor de omgeving blijven wel gewoon bestaan, maar de nieuwe norm zou gelden voor bezoekers van evenementen zelf. Betrokkenen wijzen erop dat de branche al maatregelen neemt om gehoorschade te beperken, bijvoorbeeld door voorlichting en het aanbieden van oordoppen. D66-raadslid Yannick Nijsingh: ‘Wij ontkennen het risico van gehoorschade niet maar je kan naast een realistische norm ook preventieve maatregelen nemen zonder evenementen de nek om te draaien’. De motie haalde 24 van de 26 stemmen, alleen de ChristenUnie en GroenLinks waren tegen.

Reageren via facebook