Jongeren doen tot nu toe heel veel goed in deze crisis.

WEST-FRIESLAND – De jeugd,- en jongerenwerkers zijn altijd in de omgeving van de jeugd en jongeren. Normaal zijn zij veel op straat te vinden of op vaste plekken te ontmoeten. Door de komst van het coronavirus moeten we met elkaar de richtlijnen van het RIVM zoveel mogelijk naleven en ook helder overbrengen op de jeugd.

Jongeren doen tot nu toe heel veel goed in deze crisis. Ze halen boodschappen voor hun buurman die slecht ter been is en installeren een wifi-router bij hun grootouders. Ze kopen met alle liefde een tablet bij de lokale media-winkel om ervoor te zorgen dat opa en oma óók verbonden blijven met de buitenwereld. Juist in deze moeilijke tijd zetten jongeren zich extra in voor een ander. En ze houden zich doorgaans aan de regels.

Hangplekken nagenoeg leeg
“Regelmatig rijden, fietsen en lopen wij rondjes om buiten in contact te komen met jongeren, maar in deze tijd lukt dat veel minder goed. Gelukkig maar, want het lijkt erop dat ze binnen blijven. Er zijn een aantal populaire plekken waar jongeren vaak samenkomen binnen de gemeente, de zogenaamde hangplekken, maar telkens als ik hier langskom, tref ik niemand” zegt jongerenwerker Gina. Dit beamen tienerwerker Kim Schlee (Enkhuizen) en jongerenwerker Joost Lieshout (Stede Broec). “De jongeren doen juist hun stinkende best. Niet alleen als het gaat om het naleven van regels, maar ook zitten ze thuis gewoon aan hun schoolwerk, doen ze veel klusjes en werken ze meer dan gebruikelijk. Vakkenvullers bijvoorbeeld zijn hard nodig in deze crisis. Veel jongeren wordt dan ook gevraagd of ze extra diensten kunnen draaien” vertelt Joost.

Jongeren passen zich makkelijk aan
Eén van de extra taken die de jongerenwerkers op zich nemen is om de alleroudsten in de gemeente te bellen. Niet alleen om te horen hoe het met ze gaat, maar ook om hen een hart onder de riem te steken. Soms zijn jongeren bezorgd of vinden zij het een verwarrende tijd. Het besef, dat iedereen het samen moet doen, zit er goed in. “Zo spreek ik online regelmatig jongeren, via games bijvoorbeeld. Van hen hoor ik vaker, dat ze er weinig moeite mee hebben zich aan te passen. Vaak  zeggen jongeren dat iedereen gewoon een beetje rekening met elkaar moet houden. En zo is het – ik sta daar volledig achter” aldus Kim Schlee.

Reageren via facebook