Wapen van Medemblik kanshebber titel ‘Duurzame Ondernemer 2017’

MEDEMBLIK – Horecaondernemers uit Medemblik die duurzaam werken, worden uitgenodigd mee te doen aan de verkiezing van de Award Duurzame Ondernemer. Bij Hotel en Restaurant het Wapen van Medemblik zijn al heel wat duurzame stappen gezet. 

Temidden van drie jachthavens in het historische stadshart is al vele decennia het Wapen van Medemblik gevestigd, een combinatie van een hotel en restaurant. Gaandeweg wordt bij verbouwingen van het kenmerkende pand rekening gehouden met duurzaamheid. Zo zijn twee zalen tijdens de verbouwing voorzien van LED-verlichting. En er gebeurt veel meer.

Ook werd de verwarming in het grote pand al verbeterd door de oude verwarmingsketels te vervangen door een drietal kleinere nieuwe ketels. Deze vullen elkaar goed aan als de warmtevraag groter is (dit heet in vakjargon een zogeheten cascade opstelling). Het is een betrouwbare, compacte hoog rendementsinstallatie.

Bedrijvigheid

In de keuken van het Wapen van Medemblik is er de hele dag door een flinke bedrijvigheid. Dat komt door de combinatie van het restaurant en het hotel. Hierdoor staan apparaten al vroeg op de dag aan. Na de komende jaarwisseling wordt de keuken verbouwd. Frank Bakker vertelt enthousiast over een oven die nu nog veel aanstaat, na de verbouwing anders wordt ingezet. Hierdoor worden energie en geld bespaard. “Ook komen er hittelampen die direct warmte afgeven en zijn uit te schakelen,” legt hij uit. Verder wordt er een nieuwe salamander geplaatst, dat is een apparaat waarmee gerechten van een smakelijke kost worden voorzien, nu met een sensor. “Het verwarmingselement springt pas aan als er een gerecht onder gezet,” vertelt Frank Bakker.

De koeling in de keuken ondergaat ook een verandering met de komst van energiezuinige A++ koelkasten. Bij de grote koeling kan geen timer worden ingezet vanwege de bederfelijke waar die hierin een plek vindt. De keukenafzuiging werd al eerder vervangen. Deze kan ‘s nachts worden uitgeschakeld, dat was in de oude situatie niet mogelijk. Het beleid is om de afzuiging ’s ochtends op stand 1 te zetten en pas later naar stand 5 te gaan, mocht dat nodig zijn.

De restaurantgasten hebben op de menukaart al langere tijd een keuze in vegetarische menu’s,  zowel voor de lunch als voor het diner. Daarnaast heeft het restaurant het WapenMael, tweewekelijks wisselende plates, met regelmatig een vegetarisch gerecht.

Hotelgasten

Voor de hotelgasten geldt het ‘Open-deur beleid’: de hotel schuifdeuren gaan automatisch open. Bij het restaurant is een sluis waardoor één deur openstaat en één deur is gesloten. De verwarming in het restaurant en in de hotelkamers zijn voorzien van thermostaatkranen. Deze staan standaard op stand één, zodat de verwarmingsinstallatie niet de hele dag een lege kamer staat te verwarmen.

Een tijdje geleden is Frank Bakker nagegaan of de aanschaf van zonnepanelen lonend was, maar dit bleek financieel niet interessant genoeg. Door zijn deelname aan de gemeentelijke bijeenkomst speciaal voor horecaondernemers over duurzame maatregelen, die afgelopen voorjaar werd gehouden, denkt hij er opnieuw over na. 

Award

Alle ondernemers die dit jaar meededen met de gemeentelijke workshop over energiebesparing eerder dit jaar, maken automatisch kans op de Award Duurzaam Ondernemer 2017. Het betreft naast Hotel Medemblik ook ’t Fortuin (Wervershoof), Jean le Jean Catering (Zwaagdijk), Café Restaurant Partycentrum Stam (Wognum) en Chinees-Indisch Restaurant ‘Danny Leung’ (Medemblik). De bekendmaking van de Award Duurzame Ondernemer is nog dit jaar. Meer informatie op www.duurzaammedemblik.nl

Reageren via facebook