Buitenlandse arbeiders straks stuk minder interessant voor Westfriese bedrijven

MEDEMBLIK – De ministers van Sociale Zaken binnen de EU. hebben na lang onderhandelen eindelijk een overeenkomst kunnen sluiten die er voor gaat zorgen dat vanaf 2021 buitenlandse arbeiders hetzelfde salaris gaan verdienen als hun collega’s uit het land waar zij gaan werken.

Daarmee komt in 1 klap een einde aan het loonsongelijkheid waarmee veel bedrijven te maken hebben. Deze bedrijven kunnen nu nog goedkoop personeel uit bv. Polen halen waardoor deze de lokale arbeidsmarkt verstoren.

Vanaf 1 janauari 2021 gaat een buitenlandse arbeider die bijvoorbeeld werkzaam is bij een teler en nu nog een stuk minder krijgt betaald dan iemand vanuit de buurt hetzelfde CAO-loon verdienen. Verder mogen buitenlandse werknemers niet meer voor onbepaalde tijd worden gedetacheerd maar straks nog maar maximaal 12 maanden met een uitloop van maximaal 6 maanden. Daarna moeten ze het land verlaten, wel mogen ze daarna in een ander land gaan werken.

De transportsector is voor alsnog uitgesloten omdat deze mensen zich al van land naar land begeven en het niet duidelijk is welk land moet worden aangemerkt als thuisland. Hier wordt nog verder over onderhandeld.