Kent u haar nog, Nederlands beste openwaterzwemster ooit, Edith van Dijk

BENNINGBROEK – In de rubriek ‘Hoe is het met…’ gaat NH op zoek naar bekende sporters uit het verleden. Deze week openwaterzwemster Edith van Dijk. “Heerlijk, geen chloordampen, vechten tegen de natuur. Dat spreekt me aan.”

Ze vocht jaren om het openwaterzwemmen op de olympische kalender te krijgen. Uiteindelijk lukte dat en hoewel ze eerder al gestopt was, pakte ze de training weer op en zwom in Peking in 2008 op de 10 kilometer. “Dat het na twintig jaar strijd eindelijk olympisch werd was heel gaaf, maar zelf die 10 kilomter zwemmen in Peking was ook heel erg gaaf. En de Nederlanders zijn goed in het openwaterzwemmen, dat zag je ook in Rio.”

Alles gewonnen
De carrière van Van Dijk begon in 1990 met de IJsselmeermarathon. Ze stak Het Kanaal over in 2003, won zes wereldtitels en twee Europese titels, maar die Olympische Spelen, die wilde ze toch ook wel eens meemaken. “In 2004 heb ik het geprobeerd op de 800 meter, omdat het openwaterzwemmen nog niet olympisch was. Maar 800 meter was te kort voor mij.”

Sportvrouw van het jaar
In 2005 stopte ze, maar ze werd in dat jaar nog wel Sportvrouw van het Jaar, nadat ze bij het WK zilver won op de 5 kilometer, en goud op de 10 en 25 kilometer. De kast met medailles staat nog altijd in een kamer in haar huis. Niet alleen de medailles van haar, maar ook van haar man en voormalig trainer, Hans van Goor. “Ik was er in 2005 helemaal klaar mee. Ik had vijftien jaar op wereldniveau gezwommen, dat kostte enorm veel energie. Ik was op dat moment de beste van de wereld, maar ik wilde wat anders doen. Ik was klaar voor een nieuwe fase in mijn leven.”

Eigen estafetteteam
Ze ging werken en kreeg de eerste van uiteindelijk vier dochters. “We zijn bezig een estafetteteam op te zetten”, grapt ze. Toen duidelijk was dat de 10 kilometer openwaterzwemmen in 2008 eindelijk op de olympische kalender kwam, pakte ze in 2007 de trainingen weer op. “Ik wilde het dolgraag eens meemaken. In Peking stond alleen de 10 kilometer op het programma, terwijl de 25 kilometer eigenlijk mijn afstand is. Maar die olympische 10 kilometer was ontzettend gaaf om mee te maken.”

Charme van openwaterzwemmen
“De charme van het openwaterzwemmen is dat je niet alles onder controle hebt. Maar je hebt vrijheid, geen chloordampen. Je kan een meertje overzwemmen en dan zie je van alles tijdens het zwemmen. Onder water, boven water en in de lucht. Dat heb je allemaal niet in een zwembad. Je bent bezig met vechten tegen de natuur, meegaan met de natuur. Wind, stroming, kou, warmte, je moet er allemaal mee om kunnen gaan. Je bent veel meer een allrounder. Als je dat heerlijk vindt, dan is er niets mooier dan een marathon zwemmen.

Zwemtrainer
De inmiddels 44-jarige Van Dijk is nog wekelijks in het zwembad te vinden. “Ik ben trainster bij de junioren van ZVH in Hoorn. Daar zitten echt goede zwemmers tussen. ZVH is een echte openwaterzwemvereniging aan het worden. We besteden daar veel aandacht aan.”

Naast het trainen heeft Van Dijk nog een kinderdagverblijf in Wognum. “Dat is ook heel leuk en druk.” Kortom: het gaat goed met Edith van Dijk.

Reageren via facebook