Medemblik Actueel.

Foto: Shutterstock
Gezondheid

Zijn klachten over houtkachels gerechtvaardigd of zeuren de klagers.

MEDEMBLIK – Op de Facebookpagina van Medemblik Actueel is een discussie ontstaan over het gebruik van een houtkachel van een inwoner in Medemblik. Voor- en tegenstanders discussiëren op het scherpst over de klachten die zijn binnengekomen toen de eigenaar van deze houtkachel de kachel gebruikte toen het windstil was en daarmee voor overlast zorgde in zijn direct omgeving.

Veel mensen vinden dat ze niet zo moeten zeuren maar ook zijn er reacties die wijzen op de gevaren van de grote hoeveelheid fijnstof die een houtkachel uitstoot, fijnstof die bij windstil weer in de direct omgeving neervalt en ook in huis terecht kan komen met alle gevolgen van dien.

Lees ook: Houtkachel zorgt voor veel ergenis bij bewoners Bottelierstraat Medemblik

De belangrijkste klacht is geurhinder en zodra het stookseizoen gaat beginnen komen bij het GGD regelmatig meldingen binnen van gezondheidsklachten als gevolg van houtverbranding. Als gevolg van deze klachten is daarom het Platform Houtrook en Gezondheid opgericht, die zich bezighoudt met het voorkomen van overlast of gezondheidsschade door het stoken van hout in openhaarden en houtkachels. In dit platform zijn zo wel de overheid als ondernemers en maatschappelijke organisaties vertegenwoordigd. De grootste oorzaak van overlast is onjuist stookgedrag.

Raad van State

Op 7 oktober 2015 heeft de Raad van State, het hoogste orgaan als het gaat om bestuurlijke rechtspraak in Nederland, uitspraak gedaan in een zaak die was aangespannen door omwonenden van een inwoner van Heerhugowaard. In dit besluit veroordeelde de Raad van State deze inwoner dat hij de houtkachel niet meer mocht stoken als het windstil was (0 Bft) of als de wind uit het zuidoosten tot zuidwesten en uit het noordoosten tot noordwesten waaide. Ook moest de man de rookafvoer van zijn houtkachel dusdanig aanpassen dat deze geen hinder/overlast meer veroorzaakte.

Slecht voor de gezondheid

De GGD in Amsterdam waarschuwde in april van dit jaar nog voor schadelijke houtrook. De GGD schrijft: “Een houtkachel of open haard wordt gebruikt voor verwarming en sfeer in huis. Helaas verspreidt een houtkachel of open haard veel meer vervuiling dan andere soorten verwarming. In huis komen door het stoken schadelijke stoffen in de lucht. Dat is ook het geval als er binnen geen rook waar te nemen is. Buitenshuis kan rook lang blijven hangen, vooral bij windstil en mistig weer. Houtrook kan blijven hangen in een gebied met een straal van ongeveer 400 meter rond de schoorsteen. De rook kan zorgen voor overlast. Mensen realiseren zich niet altijd dat alle rook – en dus ook houtrook – ongezond is.

Fijnstof

De GGD Amsterdam gaat verder door te stellen dat: “Houtkachels veroorzaken een aanzienlijk gedeelte van de hoeveelheid fijn stof in de lucht. In het stookseizoen kan dat in wijken met veel houtkachels behoorlijk oplopen. Plaatselijk zijn er grote verschillen, variërend van enkele procenten tot (veel) meer dan de helft van de hoeveelheid fijn stof bij een woning. Concentraties zijn afhankelijk van het weer, stookgedrag, hoeveelheid kachels in de buurt en de afstand tot een schoorsteen. Wanneer houtrook tegen een gevel van een buurwoning terecht komt, slaat de rook gemakkelijk naar binnen. De concentraties kunnen dan erg hoog zijn: een ongezonde situatie.

Het RIVM heeft een speciale pagina over Houtrook en gezondheid waar eigenaren en mensen die hinder ondervinden van houtrook informatie kunnen winnen over het gebruik van open haarden, inzethaarden en vrijstaande kachels.

 

Reageren via facebook