Medemblik Actueel.

Politiek

Wethouder tovert grote zak met geld voor Medemblikker musea tevoorschijn

MEDEMBLIK – Dat bleek donderdagavond tijdens de commissievergadering, waar voorheen de knip op slot bleef werd donderdagavond duidelijk dat deze open gaat en flink ook. Dit tot grote verbazing van fractievoorzitter Mark Raat van de VVD die het vreemd vond dat eerdere moties van zijn partij over dit onderweg werden weggewimpeld, ‘geen geld, geen dekking, dus doen we niet.’  In totaal pompt Medemblik ruim 780.000 euro in de 3 musea in Medemblik en naar naast wordt de jaarlijkse subsidie met 50.000 euro verhoogd.

In nauwe samenwerking met de besturen van de musea in Medemblik zijn nieuwe plannen tot stand gekomen. De besturen zijn enthousiast. Het bestuur van kasteel Radboud ziet de financiële injectie als een reddingsboei. Door uitvoering van de plannen die nu zijn opgesteld komen de musea in hun eigen kracht te staan. Daardoor worden ze toekomstbestendig.

Kasteel Radboud gaat hoogstwaarschijnlijk in zee met Emma Buis van MED1671, die in het kasteel een daghoreca wil neerzetten en meer evenementen wil gaan organiseren. De plannen die het Stoommachinemuseum donderdag openbaarde aan de commissieleden liegt er ook niet om. Zo wil het museum groeien van 15.000 naar zeker 20.000 bezoekers per jaar, de collectie verder uitbreiden en nog meer evenementen organiseren, en dan vooral evenementen die een veel breder publiek trekken. Het Stoommachinemuseum is nu vooral in trek bij pure techneuten en men wil door een breder aanbod een breder publiek naar het museum trekken.

Over de periode 2018 tot en met 2021 ontvangen de musea elk jaar 52.000 euro extra. Als de raad akkoord gaat, stelt de gemeente bovendien een incidenteel investeringsbedrag beschikbaar van 736.000 euro. Kasteel Radboud krijgt daarvan 227.000 euro, het Bakkerijmuseum ontvangt 250.000 euro en het Stoommachinemuseum 259.000 euro.

Met deze financiële gemeentelijke injectie kunnen de musea verschillende investeringen doen. Deze moeten de aantrekkelijkheid bevorderen en daarmee meer bezoekers genereren.

Reageren via facebook