Hauwert vecht voor 5 starterswoningen

HAUWERT – Niet meer dan 5 starterswoningen, dat vraagt de Dorpsraad Hauwert van de gemeente Medemblik, 5 starterswoningen om de doorstroming natuurlijker te kunnen houden. In Hauwert is al 5 jaar een vraag van starters om woningen in Hauwert, de jongeren willen niet uit het dorp maar zonder een knappe woningaanbod, een betaalbare woningaanbod zit er voor deze groep niets anders op om elders naar een woning te gaan kijken waar door Hauwert geen groei maar juist een achteruit gang zal gaan kennen.

Bart Groot, voorzitter van de Dorpsraad zegt dat deze groep jongeren bekend zijn bij de Dorpsraad, ‘Ze hebben namen en rugnummers‘. ‘We hebben al meermalen contact gehad met de ambtenaren van de gemeente Medemblik om invulling in te kunnen geven maar binnen het huidige bestemmingsplan zijn niet veel zaken van de grond te krijgen’, zegt Groot. 

Provincie ligt dwars

Zo als de Provincie ook dwars ligt bij nieuwbouw in Abbekerk, zo ligt de Provincie ook dwars bij nieuwbouw buiten het bestemmingsplan om in Hauwert. Door deze halstarrige dwarsliggerij is nieuwbouw vrijwel onmogelijk.

De Dorpsraad van Hauwert is het oneens met de opstelling van de Provincie. Bart Groot zegt: ‘We hebben een (naar Hauwertse) maatstaven zeer grote jeugd. Er zijn nog nooit zo veel kinderen op de lagere school geweest. Ook onze verenigingen floreren waar het om jeugd gaat. Echter, De jongeren (20 +) die graag in het dorp willen blijven wonen, hebben geen mogelijkheden. Het aanbod starterswoningen is zeer klein. Deze jongeren verlaten uiteindelijk het dorp om niet meer terug te keren. Dit gaat er in de toekomst voor zorgen dat het jeugdaanbod waarschijnlijk gaat teruglopen.

De laatste keer dat in Hauwert nieuwbouw werd gepleegd, in 2008 toen de crisis bijna op zijn hoogtepunt was, waren de huizen al verkocht voor de inkt van het plan opgedroogd was. En vooral oud-inwoners van Hauwert kwamen terug naar het dorp.

Bart Groot wil dan ook dat Medemblik Hauwert de kans geeft om deze 5 starterswoningen te bouwen, ‘de plek weten wij al‘.

Reageren via facebook