17.6 C
Medemblik
22 mei 2020 07:49
Medemblik Actueel.

Niet alle beroepen zijn uitgestorven, o.a. rietdekken wordt nog steeds gedaan (Foto aangeleverd)

Ambachtsdag Museumboerderij West-Frisia

REGIO – Museumboerderij West-Frisia in Hoogwoud sluit zondag 10 september het seizoen af met een bijzondere dag. In en rond de sfeervolle stolpboerderij zijn die middag meer dan dertig bijna vergeten ambachten te zien. Het gevarieerde programma vindt plaats tussen 11.30 en 16.30 uur en wordt dit jaar voor de eerste keer georganiseerd door het nieuwe beheerdersechtpaar.

Op het erf klinkt trekzakmuziek, staan motortjes te puffen en slijpt een scharensliep zijn messen. Een bierbrouwer laat bij een pruttelende ketel zien hoe bier wordt gebrouwen. Uiteraard kan ook het museum, met daarin heel veel handgemaakte objecten, worden bezocht. En om in stijl te blijven is er gelegenheid om wat te drinken met daarbij echte ouderwetse West-Friese krentenmik.
Pure ambachtelijkheid past uitstekend bij de Museumboerderij.

Ook dit jaar kunnen bezoekers zien wat er allemaal komt kijken om iets toepasbaar te maken en er voor te zorgen dat het ook nog mooi is. Sommige ambachten zijn ook nu nog van deze tijd, bijvoorbeeld rietdekken en metselen. Ook het vis roken, stoelenmatten en houtdraaien hebben nog steeds een duidelijke functie. Wat de touwslager en de vlasbewerker laten zien is echt van vroeger. Zij demonstreren hoe met natuurproducten eeuwenlang dagelijks noodzakelijke dingen werden gemaakt. De andere getoonde oude ambachten worden alleen nog toegepast als een luxe vorm van creëren. Want het kost heel veel tijd om tassen of zilveren sieraden te maken. Hoe het allemaal in zijn werk gaat wordt getoond door enthousiaste en vakkundige mensen.

Ook voor kinderen is er tijdens de Ambachtendag van alles te doen. Zij kunnen onder begeleiding zelf metselen en rietdekken. Daarnaast zijn er oud-Hollandse spelletjes te doen en kunnen kinderen zich laten schminken. Ook kunnen zij bij de buurman kalfjes aaien. Het motto van deze dag is dan ook: zien, doen en beleven!

De entree bedraagt 3,50 euro per persoon, kinderen tot twaalf jaar hebben gratis toegang. De Museumboerderij staat aan de Koningspade 31 in Hoogwoud en is op donderdag, vrijdag, zaterdag en zondagmiddag te bezoeken van 13.00 tot 16.30 uur. Zondag 10 september zijn de deuren al open vanaf 11.30 uur. Na deze datum kunnen groepen (familie-uitstapje, schoolklassen, vriendinnendag) in overleg een bezoekje plannen. Meer informatie: 0226-351431.

Reageren via facebook