9.6 C
Medemblik
26 november 2020 04:40
Medemblik Actueel.

Foto: 112westfriesland/Wesley Boots

Reportage: Van droom naar nachtmerrie, in een uur van huis tot hoopje as

ZWAAGDIJK – Het dorp was in rep en roer donderdagnacht, toen een woonboerderij aan de Zwaagdijk vlam vatte. Wonder boven wonder raakte niemand gewond, maar van de woning is weinig meer over. “Ze zijn alles, maar dan ook alles kwijt.”

De bewoners, een jong stel, willen niet voor camera verschijnen, maar de moeder van de man vertelt hoe ze hun leven te danken hebben aan het waarschuwende geblaf van hun hondjes. Stans van Hoek: “Het zijn kleine hondjes, maar wat een helden! Zonder hen had ik deze week waarschijnlijk mijn zoon en schoondochter begraven.”

Droompaleis
De bewoners kochten het pand een jaar geleden en waren nog druk aan het verbouwen. Stans: “Dit moest hun paleisje worden. Nu zijn ze ‘pats boem’ alles kwijt, een droom die uit elkaar spat.”

Lees ook: Blaffende honden redden gezin uit brandend huis Zwaagdijk-Oost

Toen de brand uitbrak, stond de hele buurt op straat. Van alle kanten stroomde de hulp toe, van koffie voor de brandweer tot opvang voor de bewoners. Stans: “Ze kregen meteen vervangende woonruimte aangeboden. Hartverwarmend om te zien, zelfs vanuit België hebben we steun ontvangen.”

Van de woning is niets meer over, maar zowel de honden als de kippen hebben het er levend vanaf gebracht. Stans: “Het hok stond in de tuin en die lijkt redelijk ongedeerd.” De schutting staat nog en ook de tuintafel die haar zoon zelf bouwde. “Zoveel uur werk zit erin. De tuinstoelen zijn gesmolten, maar de tafel is gelukkig nog heel.”

Opbouwen
Stans hoopt dat haar zoon en zijn verloofde -afgelopen mei ging hij op zijn knieën- in de toekomst het huis weer kunnen opbouwen. “Dat gun ik ze, dat ze ooit hun droomplekje weer terug krijgen.”

De brand ontstond waarschijnlijk in de garage, maar de precieze oorzaak wordt nog onderzocht. Er kwam een hoogwerker aan te pas om de brand te blussen. De auto in de garage werd op z’n kop gelegd om het vuur te kunnen bestrijden. Vrijdag overdag moest de brandweer er wederom aan te pas komen om na te blussen. Liander brak het erf open om de leidingen af te sluiten, voor de veiligheid zat de buurt hierdoor korte tijd zonder stroom.

Reageren via facebook