Medemblik Actueel.

Foto: Archeologie West-Friesland

Presentatie archeologisch onderzoek Almersdorp

OPPERDOES – Archeoloog Sander Gerritsen geeft op donderdag 20 juli een presentatie over het archeologisch onderzoek Almersdorp en de nieuwe inzichten die dat heeft opgeleverd, meldt de Provincie Noord-Holland.

Gedeputeerde Jack van der Hoek overhandigt het eerste exemplaar van het onderzoeksrapport aan wethouder Hans Tigges van de gemeente Medemblik. 

Toen de provincie aankondigde de kruising van de N239 (Westerzeedijk) en de Almersdorperweg  te vervangen door een rotonde, zagen de archeologen in West-Friesland een kans om een aantal mysteries uit de Middeleeuwse geschiedenis van het gebied rond Opperdoes uit de wereld te helpen.

Wat begon als een inventariserend onderzoek met kleine proefputten en boringen resulteerde uiteindelijk in meerdere archeologische onderzoeken in 2014 en 2015. Hierbij werden Middeleeuwse resten gevonden die voor een groot deel zijn toe te wijzen aan het verdwenen Almersdorp, een Middeleeuwse nederzetting die in 1334 verdween door een verwoestende stormvloed.

Het meest in het oog springend is de vondst van een deel van het kerkhof. De opgravingen hebben geleid tot nieuwe inzichten over Almersdorp. Via een modelreconstructie is de geschiedenis van Almersdorp opnieuw tot leven gebracht.

Presentatie rapport

De presentatie vindt plaats op donderdag 20 juli.

Belangstellenden zijn vanaf 15.30 uur van harte welkom in de Torenschouw, Torenstraat 17 in Opperdoes. Het programma begint om 16.00 uur en wordt rond 17.00 uur afgesloten.

Aanwezig zijn bij de presentatie? Stuur een e-mail naar N239N240trajectaanpak@noord-holland.nl.

Meer informatie

Kijk voor meer informatie ook op de website http://www.archeologiewestfriesland.nl/.

Reageren via facebook