16.4 C
Medemblik
21 mei 2020 02:07
Medemblik Actueel.

CDA Medemblik trekt aan de noodbel voor Veilig Thuis

MEDEMBLIK – Veilig Thuis staat onder druk. Onmiddellijke formatie uitbreiding is noodzakelijk is om de wachtlijsten weg te werken. De CDA fractie van Medemblik is onaangenaam verrast door de brief van de GGD Hollands Noorden hierover. Uit deze brief blijkt, dat er een begrotingstekort is van 565.000,–. De CDA dames Selders en Van den Bosch hebben vorige week raadsvragen gesteld aan het College. Zij  willen opheldering over het gevolgde proces binnen de gemeente Medemblik.

Claudia Selders: “onze fractie heeft vorig jaar én in mei en juni van 2016 al vragen gesteld over de financiën van Veilig Thuis. Er is herhaaldelijk toegezegd, dat er een toelichting op komt zodra dit mogelijk is.” Van den Bosch: “In onze informatie lees ik, dat Veilig Thuis niet valt onder deze gemeenschappelijke regeling. De besluitvorming vindt plaats per gemeente.“  Maar dit onderdeel is (nog?) niet aan onze raad voorgelegd  en wij zijn hier vooraf dus ook niet over niet ingelicht.

Veilig Thuis is er voor iedereen, die direct of indirect te maken heeft met huiselijk geweld, onveilige thuissituaties en kindermishandeling. Het blijkt dat 45% van de Nederlandse bevolking heeft wel eens te maken gehad met huiselijk geweld en dat 1 op de 30 kinderen is slachtoffer van kindermishandeling.  Slechts 12% van alle huiselijk geweld zaken worden gemeld bij de politie. Els Van den Bosch: “de kracht van Veilig Thuis zit hem erin dat juist zij (bij meldingen) exclusief gegevens kunnen registreren zonder toestemming van betrokkenen”.

Eind 2016 waren er nog geen problemen bij de organisatie. Ook in januari van dit jaar heeft de Inspectie Veilig Thuis als voldoende beoordeeld. Er was toen ook nog geen sprake van wachtlijsten. In de brief van de GGD wordt gedetailleerd toegelicht wat de oorzaken zijn van de ontstane situatie. Van den Bosch en Selders vinden dat er onmiddellijk groen licht moet worden gegeven voor het oplossen van het tekort.  Claudia Selders: “wachtlijsten zijn verontrustend en onacceptabel. Nu Veilig Thuis aan de bel trekt, gaan wij niet op onze handen zitten”.

Reageren via facebook