Reportage: Hero ‘Power to the Pieper’ Stam vooral ambassadeur van de Opperdoezer Ronde

OPPERDOES – Op de knieën worden ze aardappeltje voor aardappeltje gerooid en van het loof ontdaan: de Opperdoezer Ronde. “Met de hand, want anders gaan ze stuk en zijn ze niet lang houdbaar.” NH Onderneemt rooide een piepertje mee met Hero Stam

Culinair Westfries Erfgoed

Hero Stam is aardappelteler maar vooral ook ambassadeur van de Opperdoezer Ronde. Hij waakt over de kwaliteit en promoot het culinaire Westfriese erfgoed. En hij geniet er zelf ook met volle teugen van, ondanks het zware lichamelijke werk. De Opperdoezer Ronde is een begrip en heeft een beschermde status vanwege de unieke smaak.

Gewoon gekookt met een klontje boter zijn ze het lekkerst, weet Hero. “We waren vroeger met zijn tienen thuis, zeven jongens en een meid, en we aten zo’n acht kilo weg. En dat zes weken achter elkaar.”

Toprestaurants

De Opperdoezer Ronde ligt gewoon in het schap van de supermarkt, maar Hero levert ook aan toprestaurants zoals de Librije van Jonnie Boer. En natuurlijk kun je ook bij Hero langsgaan op de boerderij. In de schuur verkoopt hij de Opperdoezer Ronde die hij zelf net van het land heeft gehaald.

Reageren via facebook