14.9 C
Medemblik
4 juli 2020 06:24
Medemblik Actueel.

Foto: NH/Henk Prins

Tientallen leerlingen flauwgevallen na spuiten met substantie, 1 persoon aangehouden

GROOTEBROEK – Op het Martinuscollege in Grootebroek is vanmorgen door leerlingen en docenten een vreemde geur geroken. Ook zijn er meerdere mensen flauwgevallen. De school is ontruimd, maar is inmiddels weer vrijgegeven. De politie heeft iemand aangehouden.

NH verslaggever Henk Prins meldde al eerder in de uitzending van NH Radio dat er mogelijk met traangas is gespoten maar daar dit kon niet met zekerheid worden gezegd. Wel zag hij een dertigtal kinderen zeer geëmotioneerd op de grond zitten en worden behandeld door het toegesnelde ambulance personeel

Volgens de woordvoerder van de Veiligheidsregio zijn er meer dan 30 mensen flauwgevallen. Een adviseur gevaarlijke stoffen heeft niets gemeten, aldus een woordvoerder. Kinderen mogen nu hun spullen pakken en naar huis. Het is nog onduidelijk waardoor de slachtoffer onwel werden. 

De hele school werd ontruimd. Scholieren en docenten zonder klachten zijn opgevangen in de sporthal van de school. Ouders kunnen daar hun kinderen ophalen. Een deel van de kinderen mocht tijdelijk het schoolplein niet verlaten. Dit mocht om 13.30 uur alsnog. 

Bezorgde ouders verzamelden zich voor het schoolgebouw in de hoop hun kinderen snel mee te mogen nemen. “Mijn zoon Timo is 13 en zit in de brugklas”, vertelt een van de ouders. “Hij belde me in paniek op en vroeg of ik hem alsjeblieft wilde komen halen. Met hem is er niets aan de hand, maar hij was zich rot geschrokken!”

Aanhouding
De politie bevestigt aan NH Nieuws dat er iemand is aangehouden. Mogelijk gaat het om een leerling, maar een woordvoerder van de politie kan dat nog niet met zekerheid zeggen. Zij benadrukt dat de aangehouden persoon verdacht wordt van betrokkenheid, maar dat nog niet duidelijk is of diegene ook echt met het spul heeft gespoten. Meer aanhoudingen worden niet uitgesloten.

Bezorgde ouders van kinderen die naar de school gaan, kunnen voor meer informatie bellen met 0228-510111.

Op de school in Grootebroek zitten ook veel leerlingen uit de gemeente Medemblik en dan vooral uit Andijk en Wervershoof.

Reageren via facebook