22 C
Medemblik
9 augustus 2020 03:58
Medemblik Actueel.

Foto: Pascal van As / www.pascalvanas.nl

Het lukte Grutte Pier weer niet om Medemblik er onder te krijgen

MEDEMBLIK – Zaterdag 24 en zondag 25 juni werd in en rondom Kasteel Radboud een groots middeleeuws festijn gevierd, georganiseerd door Cranenburch Events. Mensen lieten zich verrassen door de show van professor Bombasticus, de middeleeuwse vertelling door de Sprookjesspreker, de roofvogels en de jaarmarkt.

Maar de nagespeelde belegering door de Friese strijder Grote Pier was het meest in het oog springende spektakel. Op 25 juni 1517, precies 500 jaar geleden dus, werd Medemblik belegerd door de Zwarte Hoop. De hele stad raakte verwoest, maar het kasteel stond nog overeind dankzij heldhaftig optreden van slotvoogd Joost van Buren.

Vele Medemblikkers liet hij op tijd toe in zijn kasteel. En ook 500 jaar na dato lukte het Grote Pier niet om het kasteel in te nemen.

Lees ook de terugblik door Ben Dijkhuis die voor ons de historie van Grutte Pier en Medemblik op Medemblik Actueel publiceerde.

Foto: Pascal van As / www.pascalvanas.nl

Reageren via facebook

Uw banner hier?Uw banner hier?